Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Neosnovane tvrdnje objavljene u dnevnim novinama o "odbačaju 35,5 posto policijskih kaznenih prijava"

U dnevnim novinama od srijede, 2. srpnja 2008., objavljeni su tekstovi s naslovima "Bajić odbacio čak trećinu MUP-ovih kaznenih prijava" i "Policija se bavi trivijalnim umjesto korupcijom", odnosno tekstovi u kojima autorica izvlači po njoj bitne podatke iz Izvješća o radu državnih odvjetništava za 2007. godinu.
Tvrdnje, koje je autorica iznijela u oba članka, neosnovane su i netočne. (2. 7. 2008.)
Naime, novinarka je navela kako je "tijekom 2007. Državno odvjetništvo odbacilo čak 35,5 posto policijskih kaznenih prijava jer se odnose na tzv. beznačajna kaznena djela, toliko beznačajna da je na njih šteta trošiti vrijeme, novac i opterećivati sudove. Ta informacija, sadržana u ovogodišnjem saborskom izvještaju Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika, ponajbolje pokazuje kakvim se trivijalnostima bavi čak cijela trećina domaće kriminalističke pameti i policijske sile, dok cvjetaju korupcija, organizirani kriminal i maloljetničko nasilje."

U navedenim tekstovima točan je jedino podatak da su državna odvjetništva tijekom 2007. godine odbacila 35,5 posto kaznenih prijava riješenih tijekom godine.
Svakome tko imalo poznaje rad državnog odvjetništva poznato je da državnom odvjetništvu prijave podnose državna tijela, građani i pravne osobe. Oko 32 posto prijava podnose građani i pravne osobe kao oštećenici neposredno državnom odvjetništvu, dok daljnjih 28 posto podnose preko policije. Sama policija podnosi oko 40 posto prijava.
Brojka od 35,5 posto prijava odnosi se na sve prijave i to je iz Izviješća i vidljivo.
U Izviješću se jedino, na stranici 11, u odnosu na odbačaje kaznenih prijava za zlouporabu službenog položaja i ovlasti navodi kako se uglavnom odbacuju prijave građana.
Istraživanja koja provodi državno odvjetništvo pokazuju da je od navedene tri skupine najmanji broj odbačaja policijskih prijava. Taj podatak ne čudi jer se radi o prijavama koje se podnose nakon procjene o njihovoj osnovanosti. Također, valja napomenuti kako je policija dužna podnijeti kaznenu prijavu iako je policijskom službeniku jasno da se radi o beznačajnom kaznenom djelu, jer je jedino državni odvjetnik ovlašten primjenom članka 28. Kaznenog zakona takvu prijavu odbaciti.