Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Makarskoj
Podignuta optužnica protiv D. O. zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Općinsko državno odvjetništvo u Makarskoj je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina D. O. (1970.) i trgovačkog društva iz Makarske zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 287. KZ-a. (7. 7. 2008.)
Optužnicom se okrivljenika tereti da je od 1. siječnja do 31. prosinca 2005. kao direktor trgovačkog društva u Makarskoj počinio kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju s ciljem da to trgovačko društvo izbjegne plaćanje poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit. Tereti ga se da, nakon što je u više navrata kupio najmanje 90 komada goveda za ukupni iznos od oko 420.000,00 kuna koje je potom prodao za iznos od oko 540.000,00 kuna, promet ostvaren kupnjom i prodajom goveda nije prikazao u poslovnim knjigama, a poslovne knjige je propustio otvoriti i voditi za 2005. godinu. Stoga, na ukupan promet ostvaren prodajom goveda nije obračunao i platio porez na dodanu vrijednost te porez na dobit u iznosu od oko 101.901,00 kuna oštetivši Proračun Republike Hrvatske.
Sukladno odredbama Zakona o odgovornosti pravnih osoba za navedena kaznena djela optužnica je podignuta i protiv trgovačkog društva jer si je radnjama okrivljenog direktora, pribavilo nezakonitu imovinsku korist na štetu Proračuna Republike Hrvatske u iznosu od oko 101.901,00 kuna te postupilo protivno odredbama čl. 1., 7. i 10. Zakona o računovodstvu, odredbama čl. 23. st. 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost te odredbama čl. 46. Pravilnika o porezu na dobit kojima se poreznim obveznicima nalaže uredno vođenje dokumentacije potrebne za pravilno utvrđenje njihovih poreznih obveza.