Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Podnijet istražni zahtjev protiv 50-godišnjakinje i dvije pravne osobe zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti i zlouporabe položaja i ovlasti

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatske državljanke (1958.) zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 4. u svezi s čl. 266. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. KZ-a; te protiv jedne pravne osobe iz Zagreba zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 4. u svezi s čl. 266. st. 1. i 2. KZ-a u svezi s čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela i druge pravne osobe iz Zagreba zbog zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. KZ-a u svezi s čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (7. 7. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenica kao glavni inženjer za građevinske radove u prvoj pravnoj osobi na izgradnji magistralnog plinovoda Pula-Karlovac (protivno odredbama Zakona o gradnji, Zakona o zaštiti na radu te Pravilnika o zaštiti na radu u građevinarstvu), olako držeći da se nepoštivanjem navedenih zakonskih i podzakonskih odredbi ništa opasno za radnike neće dogoditi, dopustila da jedan od radnika radi težak fizički posao. Naime, sada pokojni D. E. je 21. lipnja 2006. u blizini naselja Šušnjevica lopatom čistio šljunak iz iskopa pod nepovoljnim klimatskim uvjetima (temperatura zraka od 35.5°C), a osumnjičenica nije, zapošljavajući ga dan ranije, prethodno utvrdila da ne ispunjava potrebne uvjete za posebne uvjete rada kakvi su ondje bili i nije odredila i predvidjela mjere zaštite na radu za osiguranje radnih uvjeta i korištenje odgovarajućih osobnih sredstava (pitka voda, voda za umivanje, nadstrešnica za zaštitu od sunca, sanitarni čvor, služba prve pomoći za hitne intervencije). Uslijed takvih uvjeta i nakon cjelodnevnog posla D. E. je zadobio toplinski udar i preminuo.
Ujedno se osnovano sumnja da osumnjičenica, a u cilju onemogućavanja nadzora i time izbjegavanja moguće svoje prekršajne ili kaznene odgovornosti i odgovornosti druge pravne osobe; protivno odredbama Zakona o zaštiti na radu; nije bila nazočna 12. travnja 2006. na privremenom radilištu na lokaciji Veli Golji (Labin). Naime, prilikom inspekcijskog nadzora inspektorice rada povodom ozljede na radu talijanskog državljanina V. G. 11. travnja 2006., osumnjičenica nije bila nazočna nadzoru niti je inspektorici dala potrebne obavijesti i podatke za nadzor, već je 14. srpnja 2006. prilikom kontrolnog inspekcijskog nadzora na privremenom radilištu Kunj-Labin inspektorici olako bacila knjigu nadzora iz područja zaštite na radu zajedno sa osobnim zaštitnim pojasom i napustila gradilište.
Istražni sudac Županijskog suda u Puli donio je rješenje o provođenju istrage te je osumnjičenici odredio pritvor, a budući da je 50-godišnjakinja u bijegu, naložio je raspisivanje tjeralice.