Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru
Prihvaćena žalba državnog odvjetništva te preinačena kazna optuženom Z. Č. na kaznu zatvora u trajanju od jedanaest godina

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Zlataru i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zlataru kojom je optuženi Z. Č. (1962.) osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina i šest mjeseci zbog kaznenog djela zlouporabe opojnih droga iz čl. 173. st. 2. Kaznenog zakona. (7. 7. 2008.)
Optužnicom se optuženom Z. Č. stavlja na teret da je 22. rujna 2007. u cilju daljnje prodaje, u svom osobnom vozilu marke BMW, prevozio deset vakumirano zatvorenih paketa opojne droge kokain, ukupne težine oko 6,5 kilograma (6499,34 grama), a koja mu je pronađena u prtljažnom dijelu vozila prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku na međunarodnom graničnom prijelazu Macelj.
Prvostupanjskom presudom Z. Č. je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina i šest mjeseci i protiv te je presude Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru podnijelo žalbu zbog odluke o kazni i odluke o sigurnosnoj mjeri. Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu državnog odvjetništva u odnosu na odluku o kazni te Z. Č. osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedanaest godina.
Vrhovni je sud odbio žalbu u odnosu na odluku o sigurnosnoj mjeri oduzimanja predmeta iz čl. 80. Kaznenog zakona, i to osobnog vozila marke BMW kojim je droga prevožena, te je u cijelosti odbio žalbu optuženika Z. Č.
U obrazloženju presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske istaknuto je kako je zbog značaja otegotnih okolnosti - velike količine pogibeljne opojne droge (kokaina); ugroženosti zdravlja velikog broja, mahom mladih osoba, koristoljubivih pobuda iz kojih je kazneno djelo počinjeno jer procijenjena vrijednost ove droge na ilegalnom narko tržištu iznosi oko pet milijuna kuna; te zbog ranije optuženikove osuđivanosti, trebalo opuženiku izreći strožu kaznu od one koju je izrekao prvostupanjski sud.