Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijet istražni zahtjev protiv potpukovnika Živanovića, zapovjednika logora Begejci i Stajićevo, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika

Nakon opsežne kriminalističke obrade i provedenih istražnih radnji, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv zapovjednika logora Begejci i Stajićevo, potpukovnika bivše JNA, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH. (8. 7. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik krajem 1991. godine; u vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku; u blizini mjesta Begejci i Stajićevo u Republici Srbiji protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava organizirao osnivanje logora za zarobljene pripadnike MUP-a RH i Zbora narodne garde te civile - žene, djecu i starce s područja Vukovara, Tovarnika i Ilače u dobi od 16 do 75 godina. Osnovano se sumnja da su u nehumanim životnim uvjetima, bez vode, hrane i pokrivača, njemu podčinjeni pripadnici JNA svakodnevno i sustavno fizički i psihički zlostavljali najmanje 2000 zatočenih osoba. Uslijed premlaćivanja rukama, nogama i gumenim palicama, odvođenja na lažna strijeljanja, prisiljavanja na prinudne radove i drugih oblika torture, veliki broj zatočenika je zadobio teške tjelesne ozljede s trajnim invaliditetom, trajne psihičke poremećaje, a nekoliko ih je zbog toga i preminulo (Ivan Kamerla, Božo Kelava, Mićo Turkalj, Branko Koh, Ivan Kunac, Zlatko Bauer).
U istražnom je zahtjevu predloženo određivanje pritvora protiv osumnjičenika.