Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijet istražni zahtjev protiv 45-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv državljanina Republike Srbije (1963.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske u vezi s čl. 28. st. 2. OKZ-a RH. (9. 7. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je 45-godišnjak od 1993. do 1995. godine u okupiranom Dalju; za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku; u činu kapetana JNA obnašao dužnost zapovjednika vojne policije. Iako znajući da njemu podređeni pripadnici vojne policije nezakonito uhićuju te fizički i psihički zlostavljaju mještane nesrpske narodnosti te svjestan odredbi međunarodnog humanitarnog prava koje to zabranjuju, osnovano se sumnja da ništa nije poduzeo u okviru svojih ovlaštenja kako bi ih u tome spriječio i kaznio. Uslijed takvog postupanja njemu podređeni pripadnici vojne policije su u više navrata protupravno zatvarali i mučili mještane hrvatske i mađarske nacionalnosti pri čemu su I. H., I. B., K. K. i E. H. zadobili višestruke tjelesne ozljede, a A. K. je od zadobivenih ozljeda preminuo.
Protiv osumnjičenika koje se nalazi u Zatvoru Osijek predloženo je određivanje pritvora zbog opasnosti od bijega, ometanja istrage i posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno.