Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva Z. P. proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske dostavilo je u lipnju 2007. godine Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije dokaze koje ima u kaznenom predmetu protiv okrivljenog Z. P. zbog počinjenja ratnog zločina protiv civilnog stanovništva radi preuzimanja progona temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.
Prvostupanjskom presudom Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu 8. srpnja 2008. Z. P. je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. st. 1. čl. KZJ. (15. 7. 2008.)
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu, te nakon preuzimanja progona i optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, se okrivljeniku Z. P. (1963.) stavlja na teret da je zajedno s još jednim pripadnikom organiziranih oružanih formacija u sastavu organa vlasti tadašnje tzv. SAO Krajine, tijekom noći s 22./23. prosinca 1991. iz Doma zdravlja u Slunju nasilno odveli liječnika dr. Dragutina Krušića i osobnim ga automobilom odvezli u mjesto Mali Vuković gdje su ga, bez ikakvog povoda, lišili života ispalivši u njega s udaljenosti od svega nekoliko metara više hitaca iz pištolja i automatske puške. Liječnik Dragutin Krušić od zadobivenih je ozljeda preminuo na mjestu događaja.
Nadležno državno odvjetništvo će po primitku pravomoćne odluke u ovom predmetu odlučiti o daljnjem postupku protiv osuđenika Z. P. koji se vodi pred Županijskim sudom u Karlovcu.