Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet zahtjev za pokretanje pripremnog postupka zbog nanošenja teške tjelesne ozljede, napada na službenu osobu i uništenja i oštećenja tuđe stvari

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je zahtjev za pokretanje pripremnog postupka s prijedlogom za određivanje pritvora protiv maloljetnog hrvatskog državljanina (1991.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela nanošenja teške tjelesne ozljede iz čl. 99. st. 1. Kaznenog zakona, napada na službenu osobu iz čl. 318. st 1. KZ-a te uništenja i oštećenja tuđe stvari iz čl. 222. st. 2. KZ-a. (22. 7. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je maloljetnik 13. srpnja 2008. u Splitu (Bačvice) snažno udario u glavu drugog maloljetnika (1990.) te ga, kada se pridigao s tla nakon prvog udarca, ponovno udario šakom u glavu i teško ga ozlijedio.
Ujedno se osnovano sumnja i da je pod utjecajem alkohola 16. srpnja 2008. u Zagvozdu, zaprijetio policijskim službenicima da će ih ubiti puškom dok su oni postupali po raspisanoj potrazi. Osumnjičenik je pobjegao u šumu i potom se vratio do kuće u vlasništvu I. B. te vikao na policijske službenike zamahnuvši kamenom prema njima i prijeteći da će ih ubiti. Osnovano se sumnja i da je, dolaskom do službenog vozila, nogom udario poklopac prtljažnika i tim udubljenjem pričinio štetu od oko 3.000,00 kuna.
Općinsko državno odvjetništvo je predložilo da se na temelju čl. 73. st. 1. Zakona o sudovima za mladež u svezi s čl. 102. st. 1. t. 1., 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku prema maloljetniku odredi pritvor, budući da je prije uhićenja bio u bijegu, a do sada je u više navrata bio tretiran. Sudac za mladež prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva te odredio pritvor maloljetniku i provođenje pripremnog postupka.