Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Podnijet istražni zahtjev protiv makedonskog državljanina zbog trgovanja ljudima i ropstva

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu podnijelo je Istražnom centru Županijskog suda u Puli istražni zahtjev protiv državljanina Republike Makedonije (1979.), sa statusom stranca na privremenom boravku u Republici Hrvatskoj, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom – trgovanje ljudima i ropstvo iz čl. 175. st.1. Kaznenog zakona. (23. 7. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je 29-godišnjak od 27. veljače do 17. srpnja 2008. u naselju Starići (Poreč); s ciljem da S. B. (1986.) iskoristi za besplatan rad, protivno čl. 1. i 2. Konvencije o ropstvu te čl. 7. Dopunske konvencije o ukidanju ropstva, trgovine robljem i ustanove i prakse slične ropstvu i čl .4. st. 1. Europske konvencije o ljudskim pravima; pozvao bosanskog državljanina S. B. da iz Bosne i Hercegovine dođe raditi kod njega (čuvanje ovaca) i pritom mu lažno obećao da će mu dati plaću u iznosu od 3.000,00 kn mjesečno te hranu i smještaj. Oštećenik S. B. je, tražeći posao i želeći osigurati egzistenciju sebi i svojoj obitelji, povjerovao osumnjičeniku. Osumnjičenik ga je lažno prijavio u Policijskoj postaji Poreč da boravi kod njega kao turist, oduzeo i kod sebe zadržao njegovu putovnicu i osobnu iskaznicu, te ga smjestio u drvenu baraku bez vode i drugih osnovnih uvjeta za život i tjerao da radi od četiri sata ujutro do ponoći. Uz dva skromna obroka dnevno osumnjičenik mu nije isplatio ni jednu plaću, a na višekratno traženje i moljenje oštećenog S. B. da mu vrati isprave, osumnjičenik je na njega vikao vrijeđajući ga i prijeteći. Zabranio mu je kontakte s drugim ljudima, osim u njegovoj prisutnosti, i pričanje o prilikama u kojima se nalazi.
Protiv osumnjičenika je predloženo određivanje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. t. 1., 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku.