Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podignuta optužnica protiv M. Č. zbog izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv hrvatskog državljanina M. Č. (1984.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 1. i 3. Kaznenog zakona. (6. 8. 2008.)
Optužnicom mu se stavlja na teret da je oko 2,25 sati 13. svibnja 2008. upravljao osobnim automobilom u kojem su se nalazili još i T. M. i F. A., državnom cestom broj 1 iz smjera Vukmaničkog Cerovca u smjeru Karlovca, i to protivno odredbama čl. 199. st. 1. i čl. 51. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno pod utjecajem alkohola (koncentracija od najmanje 2,23 primila) i pod utjecajem opojnih droga Tetrahidrokanabinola i Dijazepama. Pristajući da vožnjom u takvom stanju ugrozi druge sudionike u prometu te uslijed alkoholiziranosti i psihotropne opijenosti brzinom vozila većoj od dopuštene ušao je u lijevi zavoj u mjestu Jelaši no nije ga uspio svladati već je desnim kotačima vozila zahvatio zemljani teren s desne strane kolnika. Vozilom je prešao preko ceste na lijevu stranu van kolnika i udario u stup javne rasvjete te metalnu ogradu, uslijed čega je F. A. teško ozlijeđen (prijelom desnog bedra i lijeve potkoljenice), dok je T. M. zadobila mnogostruke ozljede od kojih je odmah na mjestu preminula.
S obzirom da se radi o okrivljeniku koji je do sada višestruko prekršajno kažnjavan zbog vožnje pod utjecajem alkohola, te da je i prilikom ove nesreće upravljao vozilom za vrijeme dok mu je bila na snazi izrečena sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, te da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola i opojnih droga Općinskom sudu u Karlovcu predloženo je produljenje pritvora koje je okrivljeniku izrekao istražni sudac temeljem pritvorskih razloga iz čl. 102. st. 1. t. 3. ZKP-a.