Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi
Podignuta optužnica protiv šest osoba zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi je po završetku istrage podiglo pred Županijskim sudom u Požegi optužnicu protiv hrvatskih državljana D. K. (1966.), D. Š. (1967.), P. V. (1946.), T. P. (1967.), Ž. T. (1967.) i A. I. (1972.) zbog počinjenja kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. i dr. Osnovnog Krivičnog zakona Republike Hrvatske. (12. 8. 2008.)
Optužnicom im se stavlja na teret da su u studenom i prosincu 1991. te do veljače 1992. godine; tijekom obrane šireg područja Pakraca od oružanih napada paravojnih formacija pobunjenog dijela srpskog stanovništva i pridružene tzv. Jugoslavenske narodne armije; u prostorijama ribarske kolibe u mjestu Ribnjaci (Marino Selo) počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Naime, okrivljenog osnivača i stvarnog zapovjednika Voda vojne policije pri 76. samostalnom bataljunu Zbora narodne garde D. K. i okrivljenog formalnog zapovjednika voda Vojne policije D. Š. tereti se da su, protivno odredbama Međunarodnih konvencija, počinili spomenuto kazneno djelo; odnosno da je prvookrivljenik naredio pretrage kuća civila srpske nacionalnosti tražeći skriveno oružje i uhićenja tih civila te dovođenje njih nekolicine u improvizirani zatvor, ne upoznavši prethodno pripadnike voda s odredbama Međunarodnih konvencija pri čemu je dopustio mučenje zatočenih civila te njihovo fizičko i psihičko zlostavljanje uslijed čega je sedamnaestero civila preminulo, a petero ih je preživjelo.
Drugookrivljenog D. Š. tereti se da je, tijekom spomenutog razdoblja, iako znajući da su uhićeni i zatočeni civili srpske nacionalnosti i znajući za nezakonite postupke, propustio poduzeti mjere kako bi se spriječila mučenja i udaranja, fizičko i psihičko zlostavljanje, pa su njegovim pristajanjem na posljedice takvog postupanja usmrćeni uhićeni civili.
Okrivljenike P. V., T. P., Ž. T. i A. I. tereti se da su kao pripadnici voda Vojne policije u više navrata tijekom navedenog razdoblja te u različitim okolnostima i u različite dane, mučili, psihički i fizički zlostavljali točno poimence istaknute zatočene civile, kažnjavajući ih tjelesno sve do usmrćenja.
Svi okrivljenici nalaze se u pritvoru, a budući da i dalje postoje razlozi za njihov ostanak u pritvoru iz čl. 102. st. 1. toč. 4. Zakona o kaznenom postupku (osobito teške okolnosti počinjenja kaznenog djela), predloženo je produljenje pritvora.