Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi
Netočne su tvrdnje kako nitko nije osuđen za zločine počinjene u logoru Bučje

Sredstva javnog priopćavanja objavila su 17. i 18. kolovoza 2008. izjavu predsjednika Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika koji je "upozorio kako dosad nije nitko osuđen za zločin počinjen u srpskom logoru Bučju, u kojem su tijekom rata ubijeni mnogi hrvatski civili i branitelji, a sudbina nekih još nije poznata." (HINA)
Citirana izjava nije točna budući da je Županijski sud u Požegi po optužnicama Županijskog državnog odvjetništva u Požegi zbog ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika počinjenih u logoru Bučje donio presude protiv nekoliko osoba te ih osudio na kazne zatvora. (21. 8. 2008.)
Naime, Županijski sud u Požegi donio je 1995. godine presudu kojom je Zorana Pašića i Gorana Pašića osudio zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i obojici u njihovoj nazočnosti izrekao kaznu zatvora u trajanju od po tri godine svakom, dok je Predrag Sarajlija 1996. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.
Isti je sud 1997. godine donio presudu kojom je, suđenju nazočnom, Vladu Kaurina zbog istog kaznenog djela osudio na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, dok je Radovana Arsenića osudio na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i devet mjeseci (optuženik kasnije preminuo u prometnoj nesreći).
Presudom Županijskog suda u Požegi Veljko Svakidan je, u nazočnosti, osuđen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, no budući da je istom presudom osuđen i zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 15 godina, a koja je odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske preinačena na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.
Pored navedenih postupaka, državno odvjetništvo i dalje provodi izvide u svezi primljenih kaznenih prijava za ratne zločine na ovom području dok su u nekim predmetima istrage u tijeku.