Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi
Podignuta optužnica protiv V. Z. i Đ. K. zbog zlouporaba položaja i ovlasti, netočnog prikazivanja imovinskog stanja i nesavjesnog gospodarskog poslovanja

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi je, po okončanju istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskih državljana V. Z. (1958.) i Đ. K. (1969.) kao odgovornih osoba u trgovačkom društvu (sada u stečaju) jer su neistinito prikazujući rezultate poslovanja tvrtke, donošenjem odluka o isplatama i isplativši nepripadajuće dividende dioničarima (većinski dioničar bio je prvookrivljenik) od poslovne 2000. godine do 2004. godine počinili četiri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. Kaznenog zakona, tri kaznena djela netočnog prikazivanja imovinskog stanja iz čl. 625. st. 1. točka 1. Zakona o trgovačkim društvima i četiri kaznena djela nesavjesnog gospodarskog poslovanja iz čl. 291. st. 1. i 2. KZ-a. (17. 9. 2008.)
Optužnicom im se stavlja na teret da su u točno neutvrđeno vrijeme tijekom 2001. godine, zajednički i dogovorno kao supočinitelji u stjecaju, Đ. K. kao članica Uprave tog društva zadužena za zakonito i transparentno knjigovodstvo tvrtke i V. Z. kao predsjednik Uprave i većinski vlasnik dionica tvrtke; a u namjeri da se prvookrivljeniku pribavi protupravna imovinska korist u velikom iznosu kroz nepripadajuće dividende temeljem netočno iskazanih rezultata poslovanja tvrtke u poslovnom razdoblju od 2000. do 2004. godine; drugookrivljena naložila djelatnicima knjigovodstva da pogrešno knjiže iznose. Naime, pogrešnim knjiženjem neistinito bi se "na računu dobiti i gubitaka" za određeno razdoblje iskazala značajno velika dobit i potom bi ista bila prezentirana na Skupštinama društva te su temeljem tih pokazatelja donijete odluke o isplatama dividendi u različitim iznosima za tu poslovnu godinu a najveći iznosi isplaćivani su upravo okrivljenom V. Z., no i drugim dioničarima. Na opisani je način, za te iznose i iznose neosnovano plaćenog poreza na dobit, oštećena tvrtka za višemilijunske iznose.
U optužnici je predloženo da se okrivljenicima izreknu sigurnosne mjere zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti iz članka 77. Kaznenog zakona.