Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi
Podnijet istražni zahtjev i zahtjev za pokretanje pripremnog postupka protiv dvojice osumnjičenika zbog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi podnijelo je istražnom sucu, odnosno sucu za mladež Županijskog suda u Požegi, istražni zahtjev i zahtjev za pokretanje pripremnog postupka protiv dvojice hrvatskih državljana (1979. i 1992.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ubojstva iz čl. 90. Kaznenog zakona. (26. 9. 2008.)
Prema dosad utvrđenim okolnostima, postoji osnovana sumnja da su se osumnjičenici dogovorili da istuku oštećenika D. J. kada on dođe u posjet majci jednoga od osumnjičenika. Kada je oštećenik ušao u zamračenu prostoriju, osnovano se sumnja, da su osumnjičenici nasrnuli na njega i počeli ga snažno udarati nogama i rukama po glavi i trupu, svjesni da zbog brojnosti i jakosti udaraca može doći i do smrti. Od višestrukih i snažnih udaraca oštećenik je zadobio teške tjelesne ozljede (krvarenje kroz tvrdu moždanu ovojnicu te razdor gornje crijevne vene i malih krvnih žila hvatišta crijeva), a koje su dovele do krvarenja u trbušnu šupljinu i šoka te potom njegove smrti.
U istražnom zahtjevu, odnosno zahtjevu za pokretanje pripremnog postupka, predloženo je određivanje pritvora zbog opasnosti da bi osumnjičenici mogli utjecati na svjedoke (čl. 102. st. 1. toč. 2. ZKP-a).