Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću
Podnijet istražni zahtjev protiv 37-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću podnijelo je 27. rujna 2008. Županijskom sudu u Gospiću istražni zahtjev protiv pripadnika (1971.) vojne policije tzv. Republike Srpske Krajine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ-a RH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122.OKZ-a RH. (1. 10. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 37-godišnjak od siječnja 1992. godine do 5. kolovoza 1995. kao pripadnik vojne policije tzv.Republike Srpske Krajine u zatvorima Željava i Frkašić sudjelovao u mučenjima i drugim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja zarobljenika, odnosno da je u vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku, u spomenutim zatvorima protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava; zajedno sa drugim pripadnicima postrojbe; sudjelovao u mučenjima, batinanjima civilnih zatvorenika i ratnih zarobljenika, svakodnevnom psihičkom i fizičkom zlostavljanju uslijed čega je više zarobljenika zadobilo teške tjelesne ozljede s trajnim invaliditetom i trajnim psihičkim poremećajima. Jedan je zatvorenik uslijed zadobivenih ozljeda preminuo u zatvoru u Željavi, dok je jedan ustrijeljen iz vatrenog oružja prilikom povlačenja te postrojbe iz zatvora u Frkašiću.
U istražnom je zahtjevu predloženo određivanje pritvora protiv osumnjičenika.