Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podnijet istražni zahtjev protiv dvije osobe zbog poticanja na teško ubojstvo

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatskih državljana (1972. i 1968.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinili kazneno djelo poticanja na teško ubojstvo opisano u čl. 91. t. 4. i 6. u vezi čl. 37. Kaznenog zakona. (10. 10. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici organizirali i zbog ranijih dužničkih odnosa, koristoljublja i osobito niskih pobuda pripremali počinjenje kaznenog djela i na njegovo izvršenje poticali treću osobu, odnosno nagovorili treću osobu da postavi eksplozivnu napravu pod osobno vozilo marke Audi A3 u vlasništvu hrvatskog državljanina A. G., a u kojem se u trenutku postavljanja naprave prema njihovom planu trebao nalaziti i hrvatski državljanin D. M. Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik osigurao pribavljanje eksplozivne naprave sa daljinskim detonatoroim u kojemu se nalazio razorni plastični eksploziv kao i strojnicu nepoznate marke sa streljivom radi eventualne uporabe pri bijegu sa mjesta događaja, a sve u namjeri da osiguraju dominantni položaj u pružanju redarskih usluga u noćnim klubovima i ugostiteljskim objektima na području Rijeke.
U istražnom je zahtjevu, zbog eventualnog utjecanja na svjedoke te zbog opasnosti od ponavljanja djela a i zbog činjenice da je kazneno djelo trebalo biti izvršeno eksplozivnom napravom na javnom mjestu uz moguće ugrožavanje života kao i materijalnih dobara, predloženo da se protiv obojice osumnjičenika odredi pritvor (čl. 102. st. 1. t. 2., 3. i 4. ZKP-a).