Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždin
Podnijet optužni prijedlog protiv pet osoba zbog pokušaja teške krađe, pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela, sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti i narušavanja nepovredivosti doma

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je Općinskom sudu u Varaždinu optužni prijedlog protiv državljana Kosova F. G. (1979.), N. P. (1975.), A. M. (1980.), H. S. (1968.) i hrvatskog državljanina D. M. (1956.) zbog počinjenja kaznenih djela pokušaja teške krađe iz čl. 217. st. 1. toč. 1. u svezi čl. 216. st. 1. i čl. 33. KZ-a, pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz čl. 301. st. 1. KZ-a, sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti iz čl. 317. st. 1. KZ-a i narušavanja nepovredivosti doma iz čl. 122. st. 1. KZ-a. (14. 10. 2008.)
Optužnim prijedlogom okrivljenike se F. G., N. P., A. M. i H. S. tereti da su u noćnim satima 9. listopada 2008. u Petrijancu, podijelili uloge kako bi se nepripadno okoristili uzimanjem novca iz bankomata, odnosno presijecanjem kablova u uličnom šahtu pokušali onesposobiti dojavni sustav no alarm se uključio zbog čega su okrivljenici napustili mjesto događaja.
Okrivljenog D. M. tereti se da je, znajući za prethodno opisani pokušaj teške krađe, u prijepodnevnim satima istog dana u Novoj Vesi, primio četvoricu okrivljenika u svoj automobil marke Mercedes AMG kako bi im omogućio bijeg sa mjesta događaja i izbjegavanje uhićenja. Na putu prema Zagrebu zbog prebrze su ga vožnje uočili policijski službenici u "presretaču" i signalizirali da se zaustavi, no kada ga je policijsko vozilo pokušalo preteći okrivljenik je Mercedesom naglo skrenuo u lijevi trak. Iako prisiljeni na naglo kočenje i izbjegavanje sudara, policijski su službenici uspjeli dostići Mercedes koji se ni tada nije zaustavljao već je, bez zaustavljanja i tijekom crvenog svjetla, ušao u semaforizirano raskrižje u Gojancu udarivši pritom u automobil koji je nailazio iz smjera Ivanca.
Okrivljenom F. G. stavlja se na teret da je nakon opisane prometne nesreće, neopažen od ukućana, kroz otključana vrata ušao u obiteljsku kuću u vlasništvu J. A. u Varaždinu te se sakrio na tavanu.
Protiv svih okrivljenika predloženo je određivanje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. toč. 1. i 3. ZKP-a, odnosno zbog opasnosti od bijega i opasnosti da će ponoviti kaznena djela. Protiv okrivljenih državljana Kosova je, uz kaznu zatvora, predloženo i izricanje sigurnosne mjere protjerivanja stranaca iz zemlje.