Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podnijet istražni zahtjev protiv dvije osobe zbog iznude i nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatskih državljana (1972. i 1969.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinili kazneno djelo iznude iz čl. 234. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 335. st. 1. KZ-a. (16. 10. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od 16. rujna do 14. listopada 2008. u Rijeci i Kastvu, zajedno i dogovorno, u nakani da se domognu veće svote novca od hrvatskog državljanina, zahtijevali od njega isplatu novčanog iznosa od 350.000,00 eura upućujući mu ozbiljne prijetnje po sigurnost života i tijela njega i njemu bliskih osoba. Osnovano se sumnja da su posjedovali oružje čije držanje građanima nije dopušteno te da su prijeteći uporabom tog oružja zahtijevali od oštećnika novac.
Istražnim zahtjevom predloženo je da se protiv obojice osumnjičenika odredi mjera pritvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja djela i zbog teških okolnosti pod kojima je kazneno djelo počinjeno (čl. 102. st. 1. t. 2., 3. i 4. ZKP-a).