Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Podignuta optužnica protiv I. H. i G. S. zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv hrvatskih državljana I. H. (1951.) i G. S. (1968.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1 u vezi s čl. 28. st. 2. OKZ-a RH. (17. 10. 2008.)
Optužnicom im se stavlja na teret da kao časnici Hrvatske vojske 1. veljače 1992. tijekom oružanog sukoba na teritoriju Republike Hrvatske između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s jedne, te naoružanih vojnih i paravojnih formacija pobunjenih Srba i snaga bivše JNA s druge strane, iako su znali da se na terenu događaju protupravne radnje protivne odredbama međunarodnih konvencija, nisu poduzeli ništa da se takva protupravna postupanja spriječe.
Naime, nakon što su oružane snage Hrvatske vojske 18. prosinca 1991. oslobodile šire područje Orahovice i podpupačkih sela, a okrivljeni I. H. 31. siječnja 1992. izdao zapovijed za čišćenje terena u zauzetim selima Pušine i Slatinski Drenovac u kojima su kontrolu preuzele postrojbe Specijalne policije Osijek i Policijske postaje Orahovica, tijekom te je operacije čišćenja nekoliko za sada nepoznatih pripadnika okrivljenicima podređenih postrojbi počelo sa paljenjem napuštenih kuća stanovnika srpske nacionalnosti zbog čega su došli u sukob sa pripadnicima specijalne policije i policije budući da su ih oni nastojali u tome spriječiti. 
Okrivljenici nisu poduzeli ništa da se takva postupanja spriječe iako ih je zapovjednik satnije pismeno izvijestio o pripadnicima svoje satnije koji su palili kuće pristajući tako da njima podređene postrojbe nastave s takvim protupravnim radnjama tijekom kojih je namjernim podmetanjem vatre uništeno više objekata u navedenim selima.