Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

U tijeku seminar "Kibernetički kriminalitet, pranje novca, oduzimanje imovinske koristi"

Biti potpuno uspješni u suzbijanju kibernetičkog kriminala, pranja novca te u oduzimanju imovinske koristi, a u trenutku pridruživanja Europskoj uniji, za temelj pretpostavlja dodatnu edukaciju državnih odvjetnika i njihovih zamjenika a što podrazumijeva i poznavanje europskih standarda i prakse Hrvatskoj bliskih zemalja.
U tom je cilju Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u suradnji sa IRZ - Njemačkom zakladom za međunarodnu pravnu suradnju u Hrvatskoj u Karlovcu održalo 16. i 17. listopada 2008. seminar pod nazivom "Kibernetički kriminalitet, pranje novca, oduzimanje imovinske koristi". (17. 10. 2008.)
Kibernetički kriminalitet, pranje novca, oduzimanje imovinske koristi Viši državni odvjetnik u Glavnom državnom odvjetništvu u Düsseldorfu te bivši predstavnik Njemačke u Eurojustu Hans-Jürgen Kapplinghaus i sutkinja pri Zemaljskom sudu te stručnjak u Eurojustu Veronika Keller tijekom dvodnevnog su seminara sudionicima govorili o kibernetičkom kriminalitetu, pranju novca i oduzimanju imovinske koristi stečene kaznenim djelima, oblicima i strategiji borbe protiv tih kaznenih djela te o europskim propisima u borbi i progonu počinitelja spomenutih kaznenih djela. Sedamdesetak državnih odvjetnika i njihovih zamjenika, uz upoznavanje sa pravnom regulativom europskog i njemačkog zakonodavstva, poseban su interes iskazali za primjere iz prakse prema njemačkom kaznenom i kazneno-postupnom pravu.
Razmatrane su nove mogućnosti suradnje državnih odvjetnika iz Hrvatske sa Eurojustom i Europolom u istragama kibernetičkog kriminaliteta, pranja novca i oduzimanja imovinske koristi s obzirom da je Hrvatska sklopila sporazume s tim institucijama kao zemlja kandidat za pristupanje Europskoj uniji.