Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Podnijet istražni zahtjev protiv četiri osobe zbog kaznenog djela trgovanje ljudima i ropstvo

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podnijelo je istražni zahtjev protiv četvorice hrvatskih državljana (1985., 1973., 1984. i 1982.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom – trgovanjem ljudima i ropstvom – iz čl. 175. st. 1. Kaznenog zakona te protiv 35-godišnjaka i zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina – prijetnje – iz čl. 129. st. 3. u svezi st. 2. KZ-a. (24. 10. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici tijekom lipnja 2008. godine u Pribislavcu, a prema ranijem dogovoru sa nepoznatom osobom u Italiji, hrvatsku državljanku (1988.) najprije pod izlikom odlaska u kupovinu u Sloveniju a potom i posjete rodbini u Italiji, na prijevaran način odvezli u Italiju. Osnovano se sumnja da su 20-godišnjakinju prema ranijem dogovoru prodali nepoznatoj muškoj osobi koji ju je zatočio u svojoj kući, oduzeo joj putovnicu te tražio od nje da ga služi kao žena zastrašivajući ju i fizički kažnjavajući sve do sredine kolovoza 2008. kada je oštećena uspjela pobjeći i vratiti se u Hrvatsku.
Postoji osnovana sumnja da je 35-godišnjak tijekom rujna 2008. godine, a nakon što se 20-godišnjakinja vratila u Hrvatsku, u više joj navrata prijetio ako bilo što prijavi policiji.
U istražnom zahtjevu predloženo je da se protiv osumnjičenika odredi pritvor temeljem čl. 102. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku.