Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podnijet istražni zahtjev protiv dvoje hrvatskih državljana zbog zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je 7. listopada 2008. istražnom sucu Županijskog suda u Varaždinu istražni zahtjev protiv hrvatske državljanke (1950.) i hrvatskog državljanina (1971.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti - zlouporabom položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. Kaznenog zakona i kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. KZ-a, te protiv četiri trgovačka društva zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. KZ-a. (30. 10. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici, kao direktorica i kao prokurist trgovačkog društva, od 2004. do 2007. godine sklopili u ime društva više ugovora o pozajmici sa samima sobom kao fizičkim osobama iako nisu imali namjeru vratiti puni iznos novca, pa su uzeli i na štetu tog trgovačkog društva za sebe zadržali oko 1.120.280,00 kuna. Osnovano se sumnja da su osumnjičenici zajednički i dogovorno, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za tri trgovačka društva u kojima je drugoosumnjičeni direktor, a na štetu trgovačkog društva kojem je prvoosumnjičenica direktorica, dogovorili da njeno društvo prodaje njegovim trima društvima razne proizvode, da im pozajmljuje novac i da im daje u zakup svoj poslovni prostor, a da ta društva ne plate račune za robu, ne vrate pozajmice i ne plaćaju zakupninu i druge troškove. Na opisani je način navedenim društvima pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od oko 589.860,00 kuna.
Ujedno se osnovano sumnja da je prvoosumnjičenica za svoje društvo i drugoosumnjičenik za jedno svoje društvo, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, propustili uplatiti dužne poreze i doprinose u ukupnom iznosu od oko 1.159.820,00 kuna.
Osnovano se sumnja da su četiri trgovačka društva počinila gore opisana kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. KZ-a, a koja su počinili osumnjičenici kao odgovorne osobe u tim trgovačkim društvima.