Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv D. P., M. S. i trgovačkog društva zbog zlouporabe položaja i ovlasti i povrede obveza vođenja trgovačkih poslovnih knjiga

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskih državljana D. P. (1961.) i M. S. (1963.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337 st. 4. Kaznenog zakona i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 287 KZ-a te protiv trgovačkog društva zbog zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337 st. 4. KZ-a i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 287 KZ-a u vezi s čl. 3 st. 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (30. 10. 2008.)
Optužnicom se okrivljenom D. P. stavlja na teret da je od 1. siječnja 2003. do 31. prosinca 2003. kao direktor jednog trgovačkog društva i kao osoba ovlaštena raspolagati sredstvima sa žiro-računa društva otvorenih u trima bankama; a s ciljem da se znatno nepripadno materijalno okoristi; naplatom više čekova i naloga za isplatu kao i isplatama gotovine na bankomatima i šalterima banke raspolagao gotovinskim novčanim sredstvima tog društva u ukupnom iznosu od oko 13,874.960,00 kuna, koji nije položen u blagajnu društva niti korišten za poslovanje već je ta novčana sredstva zadržao za sebe. Ujedno ga se tereti da je kao direktor tog trgovačkog društva u navedenom razdoblju, protivno odredbama Zakona o računovodstvu i Zakona o porezu na dodanu vrijednost, propustio voditi dnevnik i glavnu knjigu te knjigu primljenih (ulaznih, izlaznih i ispostavljenih) računa za tekuću 2003. godinu.
Okrivljenog M. S. optužnicom se tereti da je od 1. siječnja 2003. do 30. lipnja 2005. kao direktor drugog trgovačkog društva i kao osoba ovlaštena raspolagati sredstvima sa žiro-računa društva otvorenih u dvjema bankama; a u cilju da se znatno nepripadno materijalno okoristi; potpisivanjem dokumenata platnog prometa za podizanje gotovine sa žiro-računa (više čekova i naloga za isplatu) te isplatama na bankomatima i putem poslovne kartice u tuzemstvu i inozemstvu te isplatama putem kartice, raspolagao gotovinskim novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od oko 16,717.236,00 kuna, koji nije položen u blagajnu društva niti korišten za poslovanje već je ta novčana sredstva zadržao za sebe. Također mu se stavlja na teret da je kao direktor tog trgovačkog društva od 1. siječnja 2003. do 31. prosinca 2005., protivno odredbama Zakona o računovodstvu i Zakona o porezu na dodanu vrijednost, propustio voditi dnevnik i glavnu knjigu te knjigu primljenih (ulaznih, izlaznih i ispostavljenih) računa za tekuću 2003., 2004. i 2005. godinu.
Ovom trgovačkom društvu stavlja se na teret da je, uslijed kaznenih djela koja je počinio M. S. kao direktor i odgovorna osoba, odgovorno za prethodno opisana kaznena djela u vezi s čl. 3. st. 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.
Protiv okrivljenog D. P. predloženo je suđenje u odsutnosti budući da nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, dok je protiv M. S. predloženo produljenje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. t. 4. Zakona o kaznenom postupku.