Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv Č. J. zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv državljanina Republike Srbije Č. J. (1963.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske u vezi s čl. 28 st. 2. OKZ-a RH. (6. 11. 2008.)
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je od 1993. do 1995. godine u činu kapetana obnašao dužnost zapovjednika vojne policije u okupiranom Dalju tijekom oružane agresije na Republiku Hrvatsku, i znao da njemu podređeni pripadnici vojne policije nezakonito uhićuju te fizički i psihički zlostavljaju mještane nesrpske narodnosti te bio svjestan odredbi međunarodnog humanitarnog prava koje to zabranjuju, no ništa nije poduzeo u okviru svojih ovlaštenja da bi ih u tome spriječio i kaznio. Uslijed takvog postupanja njemu podređeni pripadnici vojne policije su u više navrata protupravno zatvarali i mučili mještane hrvatske i mađarske nacionalnosti. Pri tome su oštećeni I. H., I. B., K. K., J. L. i E. H. zadobili višestruke tjelesne ozljede, dok je A. K. preminuo od zadobivenih ozljeda.
Protiv okrivljenika koji se nalazi u Zatvoru Osijek predloženo je produljenje pritvora zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno.