Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv četiri okrivljenika zbog počinjenja kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskih državljana P. K. (1945.) i J. P. (1950.) zbog poticanja na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292 st. 1. al. 4. i st. 2. u svezi čl. 37 Kaznenog zakona, te protiv M. S. (1957.) zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292 st. 1. al. 4. i st. 2. KZ-a i protiv D. D. (1960.) zbog pomaganja u zlouporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 4. i st. 2. u svezi čl. 38. KZ-a. (5. 11. 2008.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 10. svibnja do 3. lipnja 1996. u Zagrebu postupali u namjeri ostvarenja veće nepripadne materijalne dobiti za jedno trgovačko društvo kako bi ono steklo dionice jednog dioničkog društva, plativši ih na način da koriste pogodnosti koju imaju mali dioničari s osnove prijevremene otplate dionica kupljenih s popustom na obročnu otplatu, a sve na štetu Hrvatskog fonda za privatizaciju. Na nagovor P. K. i J. P. kao osnivača trgovačkog društva koje je trebalo kupiti dionice, M. S. je kao direktor tog trgovačkog društva ovlastio jednu odvjetnicu da u ime i za račun tog trgovačkog društva zaključi Ugovor o prodaji neotplaćenih dionica kupljenih s popustom na obročnu otplatu sa 198 malih dioničara kao prodavatelja tih dionica, dok je D. D. angažirao da od malih dioničara ishodi punomoć za poduzimanje pravnih radnji prema Hrvatskom fondu za privatizaciju te da u njihovo ime zatraži od HFP-a prijevremenu otplatu tih neotplaćenih dionica uz pogodnost popusta iz čl. 37 st. 2. Zakona o privatizaciji. Sve navedeno su odvjetnica i D. D. i učinili.
U namjeri da prikriju obvezu ovog trgovačkog društva da je kao stjecatelj neotplaćenih dionica u obvezi HFP-u uplatiti neotplaćeni iznos dionica bez pogodnosti, trojica okrivljenika o sklopljenim Ugovorima o prijenosu dionica na stjecatelja društva nisu obavijestili HFP već je D. D. u ime malih dioničara od HFP-a zatražio obračun prijevremene otplate neotplaćenih dionica uz pogodnosti. Nakon toga je obvezu uplate neotplaćenog dijela dionica, navodno malih dioničara, podmirilo navedeno trgovačko društvo u iznosu od 4.144.325,76 kuna, pribavivši si nepripadnu materijalnu dobit u tom iznosu, a uskrativši ga HFP-u.