Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podnijet istražni zahtjev protiv 38-godišnjaka zbog poticanja na teško ubojstvo i nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1970.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na teško ubojstvo iz čl. 91 toč. 4. u svezi čl. 37 Kaznenog zakona i zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 335 st. 1. i 2. KZ-a. (9. 12. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik tijekom studenog i prosinca 2008. godine u Rijeci, a sve u nakani da izbjegne obvezu daljnjeg davanja novčanog iznosa od zarade ugostiteljskog objekta na ime ranije posudbe novca, od osobe za sada prikrivenog identiteta zatražio uz obećanje novčane nagrade da na području Bosne i Hercegovine pronađe i angažira treću osobu koja bi ubila S. S., uputivši ga direktno o mjestu i načinu ubojstva te mu priopćivši i novčani iznos koji je spreman platiti neposrednom počinitelju. Osnovano se sumnja da je potom prikrivenom istražitelju obećao platiti iznos od 30.000 eura za počinjenje planiranog ubojstva te mu ujedno predao i deset komada ručnih bombi radi izrade eksplozivne naprave zatraživši pritom da navedeno kazneno djelo bude počinjeno najkasnije tijekom 6. ili 7. prosinca 2008.
Osnovano se sumnja da je osumnjičenik počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, odnosno posjedovao predmetne količine eksplozivnih naprava protivno odredbi čl. 11 toč. 6. Zakona o oružju.
Predloženo je da se protiv osumnjičenika odredi pritvor zbog opasnosti da bi osumnjičenik mogao napustiti teritorij Republike Hrvatske i da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na tijek istražnog postupka te zbog okolnosti pod kojima je kazneno djelo trebalo biti počinjeno (čl. 102. st. 1. toč. 1., 2. i 4. ZKP-a).