Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu
Nema osnova za kazneni postupak protiv gradonačelnika Slavonskog Broda

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je, nakon provedenih izvida obavljenih po djelatnicima Policijske uprave brodsko-posavske i Policijske uprave zagrebačke utvrdilo da nema osnova za daljnje postupanje budući da u radnjama Mirka Duspare kao gradonačelnika Slavonskog Broda nisu utvrđeni elementi kaznenih djela. (30. 12. 2008.)
Naime, iz pribavljene dokumentacije i obavljenih razgovora tijekom policijskih izvida proizlazi kako je temeljem Statuta Grada Slavonskog Broda gradonačelnik ovlašten samostalno zaključivati ugovore, u ovom slučaju Ugovor o aktivnostima odnosa sa javnošću, time da ga Zakon o javnoj nabavi ograničava na iznos od 70.000,00 kuna. Kako su u proračunu Grada Slavonskog Broda predviđena novčana sredstva za takvu namjenu i kako je utrošeni novac (58.000,00 kuna) korišten iz tih sredstava te kako je gradonačelnik upoznao kolegij o zaključenju Ugovora i kolegij se s tim složio, tako se u postupanju gradonačelnika ne nalaze obilježja kaznenog djela.
Tijekom istih je provjera utvrđeno kako u radnjama odgovornih osoba agencije Moira PR i zaposlenika HRT-a a vezano za gostovanje u emisiji Brisani prostor, ne proizlazi da bi postojali osnovi sumnje u pribavljanje imovinske koristi.
Cilj sklapanja Ugovora između Grada Slavonskog Broda i agencije Moira PR bio je upoznavanje javnosti s prirodom spora između Grada Slavonskog Broda i trgovačkog društva Novogradnja d.d, a povodom kojeg je u tijeku više postupaka pred sudom i upravnim tijelima. Naime, postupci pred sudom vode se radi naplate potraživanja s osnova ugovora o gradnji iz 1991. godine, koji je Grad Slavonski Brod izgubio i u tijeku je ovršni postupak u kojem se kao treća strana pojavljuje Hrvatski fond za privatizaciju zastupan po državnom odvjetništvu budući da je podnesen prijedlog za ponavljanje postupka i zatražena odgoda ovrhe.