Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv petorice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskih državljana T. D. (1969.), T. V. (1960.), E. B. (1960.), A. G. (1971.) i A. B. (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122 Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (7. 1. 2009.)
Okrivljenicima se optužnicom stavlja na teret da su od ožujka do kolovoza 1992. godine u Splitu, u vojnom zatvoru Lora, protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima i Dopunskog protokola I, postupali prema tamo zatočenim ratnim zarobljenicima na način da su vrijeđali njihovo ljudsko dostojanstvo i osobito ih ponižavali, psihički i fizički zlostavljali, mučili, tjelesno kažnjavali sve do usmrćenja nekih od njih pri čemu su više ratnih zarobljenika teško tjelesno ozlijedili a od zadobivenih ozljeda tri zarobljenika su preminula.
Protiv svih je okrivljenika predloženo određivanje pritvora zbog posebno teških okolnosti djela a protiv okrivljenika T. D. i E. B. i iz razloga što se nalaze u bijegu.