Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv četvoro hrvatskih državljana D. S. (1955.), G. B. (1948.), M. M. (1953.) i J. O. (1957.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337 st. 4. u vezi st. 3. i 1. Kaznenog zakona. (7. 1. 2009.)
Optužnicom se okrivljenike tereti da su se od rujna 2001. godine do veljače 2005. godine u Šibeniku; a za vrijeme dok su obnašali dužnosti župana i zamjenika župana; zajedno dogovorili i naložili da im se isplate naknade za rad u županijskom poglavarstvu, sve s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi. Tereti ih se da su istovremeno znali da obavljaju javnu dužnost profesionalno za što primaju plaću te su ujedno po položaju, i to župan kao predsjednik, a zamjenici župana kao članovi poglavarstva, pa da nemaju pravo na naknadu jer je ta isplata protivna odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te odredbama Statuta županije i Odluke o plaćama.
Stavlja im se na teret da su opisanim postupanjem, na ime neosnovano isplaćenih naknada, pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 184.748,71 kuna.