Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku
Niti su spisi držani u ladici niti se za podnošenje zahtjeva čekalo predizborno vrijeme

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku odbacuje objavljene kako izjave tako i komentare da bi se "uoči svakih izbora pokretao postupak za skidanje imuniteta" zastupniku u Hrvatskom saboru Stipi Gabriću i da je "spis držan u ladici i izvučen prigodno pred izbore."
Ovo državno odvjetništvo smatra kako su takve izjave i komentari rezultat netočnih i neprovjerenih informacija o postupcima koji se vode te time posljedično netočno grade sliku o državnom odvjetništvu u službi politike. (25. 3. 2009.)
Stipe Gabrić, zastupnik je Hrvatskog sabora od 11. siječnja 2008., a kazneni postupci započeti su daleko ranije negoli je Stipe Gabrić postao zastupnik u Hrvatskom saboru.
Naime, Županijsko državno odvjetništva u Dubrovniku podnijelo je zahtjeve za odobrenje i vođenje kaznenog postupka protiv Stipe Gabrića, zastupnika u Hrvatskom saboru, u dva predmeta.
U prvom postupku Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Županijski sud u Dubrovniku je 5. listopada 2004. u kaznenom predmetu protiv S. G. donio rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. Kaznenog zakona i neovlaštene uporabe iz čl. 346. Kaznenog zakona.
Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 17. prosinca 2004. dostavilo sudu prijedlog za dopunu istrage, no kako se s time nije složio istražni sudac tako je vijeće Županijskog suda u Dubrovniku 24. veljače 2005. donijelo rješenje kojim se taj prijedlog državnog odvjetništva odbija kao neosnovan.
Protiv tog je rješenja Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku uložilo žalbu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske koji je 3. listopada 2006. ukinulo točku 1. rješenja suda prvog stupnja, a nakon čeka je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku 16. veljače 2007. predložilo dopunu istrage i proširuje zahtjev za istragu protiv M. D.
U drugom postupku, Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću podnijelo je 9. listopada 2007. istražnom sucu Županijskog suda u Dubrovniku istražni zahtjev protiv S. G. i D. V. i trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. t. 2. i 4. i st. 2. Kaznenog zakona.