Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Odgovor na upite novinara vezano za predmete Dalmatinke d.d. Sinj u stečaju i Dalmatinke Nove d.d. Sinj

U svezi tvrdnji djelatnika Dalmatinke Nove d.d. Sinj kako državna odvjetništva ne postupaju u svezi problematike Dalmatinke d.d. u stečaju i Dalmatinke Nove d.d., iznesenih na prosvjedu održanom 7. travnja 2009. u Sinju, odgovaramo kako nadležna odvjetništva postupaju u više predmeta. (7. 4. 2009.)

U kaznenom predmetu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu još 28. listopada 2005., podnesen je istražni zahtjev protiv tadašnje stečajne upraviteljice, te G. L., G. L. i L. L. i dr. zbog više kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. Kaznenog zakona, a pored ostalog upravo i zbog nezakonitosti i zlouporaba počinjenih zaključenjem ugovora o prodaji imovine Dalmatinke d.d. u stečaju tvrtki La Distributrice u vlasništvu G. L., G. L. i L. L. Odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 24. veljače 2009. rješenje o provođenju istrage je postalo pravomoćno, te je u tijeku istražni postupak.
U kaznenom predmetu Općinskog državnog odvjetništva u Sinju, a povodom kaznene prijave Državnog inspektorata, Područne jedinice Split, od 23. kolovoza 2007., nakon zatraženih i provedenih izvida, Općinsko državno odvjetništvo je podnijelo 25. listopada 2007. Općinskom sudu u Sinju optužni prijedlog protiv G. L., direktora Dalmatinke Nove d.d. Sinj, i pravne osobe Dalmatinke Nove d.d. Sinj zbog kaznenog djela povrede prava na rad i drugih prava iz rada iz članka 114. Kaznenog zakona, a zbog povrijeđenih prava radnika na rad, prava na zaradu i prava iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Postupak je u tijeku pred Općinskim sudom u Sinju, a do sada je održano više rasprava.
Općinsko državno odvjetništvo u Sinju također je zaprimilo kaznenu prijavu Nezavisnog sindikata radnika Dalmatinke Nove d.d. Sinj i dr. od 4. listopada 2007. protiv G. L., direktora trgovačkog društva Dalmatinka Nova d.d. Sinj, zbog kaznenog djela zlouporabe stečaja iz članka 282. Kaznenog zakona, u vezi koje je to državno odvjetništvo 5. listopada 2007. zatražilo od Policijske uprave splitsko-dalmatinske provođenje kriminalističke obrade, kao i od drugih državnih tijela odgovarajuće provjere, uključujući i nadzor poslovanja Dalmatinke Nove d.d., te da će se po udovoljenju svih zatraženih provjera u najkraćem roku donijeti državnoodvjetnička odluka povodom prijave.

Napominje se da je u stečajnom postupku Dalmatinke d.d. nakon višekratnog inzistiranja od strane Županijskog državnog odvjetništva u Splitu kao zakonskog zastupnika vjerovnika Republike Hrvatske, Ministarstva financija i podnesenog prijedloga za sazivanje Skupštine vjerovnika radi ocjene ispunjenja ugovornih obveza iz predmetnog ugovora o prodaji imovine Dalmatinke d.d. u stečaju tvrtki La Distributrice u vlasništvu G. L., G. L. i L. L.; u ožujku 2008. Skupština vjerovnika donijela odluku da stečajni dužnik Dalmatinka d.d. u stečaju postavi imovinskopravni zahtjev u naprijed navedenom kaznenom postupku pokrenutom protiv stečajne upraviteljice i G. L., G. L. i L. L. i to poništenjem predmetnog ugovora između Dalmatinke d.d. u stečaju i tvrtke La Distributrice.
Pored navedenog, navodimo da Općinsko državno odvjetništvo u Sinju ima u radu kaznenu prijavu Dalmatinke Nove d.d. Sinj zaprimljenu 13. ožujka 2009. protiv više radnika Dalmatinke Nove d.d. Sinj, među kojima i predsjednice Nezavisnog sindikata radnika, te dva novinara i odvjetnika koji inače zastupa radnike zbog nasilnog ulaženja u prostor Dalmatinke Nove d.d., kao i prijavu protiv I. R. predsjednice Nezavisnog sindikata radnika Dalmatinke Nove d.d. zbog kaznenog djela prijetnje, u kojima nije donesena odluka. Naime, to državno odvjetništvo je 18. ožujka 2009. zatražilo od Policijske postaje Sinj provjeru svih navoda tih kaznenih prijava, u vezi čega je Policijska postaja Sinj dostavila posebno izvješće od 6. travnja 2009., te će se nakon razmatranja dostavljenog posebnog izvješća donijeti odluke po prijavama.
Iz navedenog je razvidno da su nadležna državna odvjetništva poduzela i još uvijek poduzimaju sve radnje na koje su ovlašteni i dužni po zakonu, između ostalog i u cilju zaštite imovine dužnika Dalmatinke d.d. u stečaju, tako i prava radnika Dalmatinke Nove d.d.