Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku
Odbacujemo navode iz priopćenja Hrvatskog helsinškog odbora

Tvrdnje da bi zamjenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku odbio zahtjev za ekshumaciju nekorektno je i neprofesionalno izvađena iz konteksta jednog opsežnog spisa oformljenog povodom prve zaprimljene kaznene prijave 1999. godine i u kojem su obavljene brojne provjere te obavijesni razgovori s više svjedoka, osobama s relevantnim saznanjima i autorima objavljenih knjiga. (9. 4. 2009.)
U odnosu na jednu prijavljenu osobu nije utvrđena osnovana sumnja da bi počinila ratni zločin no kako se tijekom izvida dolazilo do imena drugih osoba koje bi mogle imati relevantna saznanja tako je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku tražilo obavljanje obavijesnih razgovora s tim osobama. Tijekom tog su vremena razmotreni te provjereni navodi objavljeni u knjigama te je do 2007. utvrđeno da su neke osobe preminule a neke se nalaze izvan Republike Hrvatske dok protiv jedne osobe nema dovoljno dokaza.
Kako je Udruga "Daksa 1944/45" u studenom 2007. godine podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja tako je i iznijela prijedlog za ekshumaciju i identifikaciju posmrtnih ostataka, a zamjenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku svojim dopisom od 4. ožujka 2008. NIJE ODBIO zahtjev već im je odgovorio: "
U svezi sa vašim prijedlogom za ekshumaciju i identifikaciju posmrtnih ostataka strijeljanih 1944. i 1945. na otoku Daksi upoznati ste sa postupkom koji se vodi protiv nepoznate osobe kod ovog državnog odvjetništva. Međutim, u odnosu moguće ekshumacije i identifikacije a to je stav Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, smatramo da predložena ekshumacija ne treba ići kroz ovaj postupak već da bi Vaša Udruga trebala iz nekih drugih izvora pribaviti sredstva za ovaj opsežan rad uz provođenje redovnog upravnog postupka preko nadležnih upravnih i komunalnih tijela lokalne vlasti."

Naime, Udruga "smatra da bi se nakon ekshumacije i eventualne barem djelomične identifikacije posmrtnih ostataka s pojedinih lokaliteta na Daksi, moglo sve to obilježiti, a posmrtne ostatke pronađene na pojedinim lokalitetima odvojeno pokopati u veliku zajedničku, sada postojeću privremenu grobnu jamu, kako ne bi ostali i dalje pokopani po brojnim jamama na čitavom otoku" te bi se "trajno obilježilo mjesto masovnog stradanja."
U odnosu na tu kaznenu prijavu predložene su i obavljene istražne radnje saslušanja svjedoka te autora objavljenih knjiga, dok se za ekshumacijom u ovom pretkaznenom postupku ne ukazuje potreba budući da su poznati podaci o broju i identitetu osoba strijeljanih osoba, i zato je Udruga, a radi njihove namjere izgradnje memorijalnog mjesta, upućena na redovni upravni postupak preko nadležnih upravnih i komunalnih tijela lokalne vlasti.

No, kako se u toj prijavi navode još tri navodna strijeljanja za koja nisu sigurne lokacije tako bi za njihova rasvjetljavanja trebala biti obavljena ekshumacija. Stoga je dogovoreno kako je potrebno zatražiti od Županijskog suda u Dubrovniku provođenje istražne radnje s prijedlogom ekshumacije za koju osiguranje sredstava nadilazi nadležnost Državnog odvjetništva pa bi sud to trebao osigurati preko nadležnog ministarstva.