Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv I. K. zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja javne isprave te protiv B. P. zbog poticanja na počinjenje kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina I. K. (1959.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. i 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 311. st. 2. KZ-a, te protiv hrvatskog državljanina B. P. (1962.) zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. i 1. u vezi čl. 37. KZ-a. (17. 4. 2009.)
Optužnicom se okrivljenog I. K. tereti da je od ožujka do listopada 2004. u Šibeniku kao djelatnik Hrvatskih šuma zastupajući tuženika - Hrvatske šume u parnici koja se vodila pred Općinskim sudom u Šibeniku radi utvrđenja prava vlasništva čest. zem. 1280/2 K.O. Tisno u površini od 4.075 kvadratnih metara; protivno odredbama Zakona o šumama i drugim aktima Hrvatskih šuma; u formi sudske nagodbe priznao drugoj pravnoj osobi, čiji je punomoćnik okrivljeni B. P., pravo vlasništva cijele čestice u površini od 53.127 kvadratna metra, inače u vlasništvu Republike Hrvatske, uz obavezu isplate određenog iznosa Hrvatskim šumama.
Pored toga, okrivljenog I. K. se tereti da je počinio i kazneno djelo krivotvorenja isprava, odnosno da je u postupku pred sudom uporabio preinačenu javnu ispravu.
Okrivljenom B. P. se stavlja na teret da je prije sklapanja gore navedene nagodbe, u više navrata kontaktirao okrivljenog I. K. i nagovarao ga na sklapanje iste, tako da je sklapanjem sudske nagodbe sa pravnom osobom u vlasništvu supruge okrivljenog B. P.-a toj pravnoj osobi pribavljena znatna imovinska korist, a na štetu Republike Hrvatske.