Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv F. L. zbog izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina F. L. (1983.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 3. i 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela nepružanja pomoći osobi koja je teško ozlijeđena u prometnoj nesreći iz čl. 273. st. 1. KZ-a. (23. 4. 2009.)
Okrivljenika se tereti da je nekoliko minuta ponoći 2. veljače 2009. bez vozačke dozvole te pod utjecajem alkohola (najmanje 1,12 g/kg) i brzinom neprilagođenom kretanju kroz naseljeno mjesto i uvjetima i stanju kolnika upravljao osobnim vozilom županijskom cestom iz Vodica prema Tribunju. Pristajući da vožnjom u takvom stanju izazove prometnu nesreću, tereti ga se da je na dionici ceste bez javne rasvjete, naletio na pješaka koji se kretao istom prometnom trakom u suprotnom smjeru uz lijevi rub kolnika. U naletu je pješak nabačen na prednje vjetrobransko staklo te potom odbačen izvan kolnika zadobivši višestruke teške tjelesne ozljede od kojih preminuo na mjestu događaja.
Okrivljeniku se stavlja na teret i da je, nakon što je prouzročio navedenu nesreću, produljio vožnju i napustio mjesto događaja, a da se nije prethodno uvjerio treba li pješaku pomoć.
Predloženo je produljenje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. toč. 3. ZKP-a jer je okrivljenik ranije u više navrata prekršajno kažnjavan zbog prometnih prekršaja (vožnja bez vozačke dozvole, vožnja pod utjecajem alkohola, neprilagođena brzina), a sud mu je pritvor i produljio.