Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv Z. O. zbog izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina Z. O. (1979.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 3. i 1. Kaznenog zakona. (23. 4. 2009.)
Optužnicom mu se stavlja na teret da je oko 21,20 sati 23. prosinca 2008. u predjelu Bilice, pod utjecajem alkohola (najmanje 1,76 g/kg) upravljao osobnim vozilom državnom cestom iz Šibenika prema Tromilji. Pristajući da vožnjom u takvom stanju ugrozi druge sudionike u prometu i vozeći nedopuštenom brzinom od 90 km/h kroz naseljeno mjesto, započeo je pretjecati a bez prethodne provjere da pretjecanje može nesmetano obaviti. Uslijed toga je prilikom prelaska vozila na lijevu prometnu traku prouzročio izravan sudar sa osobnim vozilom marke BMW 316 koje se propisno kretalo iz suprotnog smjera. Nakon zanošenja oba vozila, na prednji dio okrivljenikova vozila naletjela je Opel Astra koja se kretala u smjeru Šibenika, te je potom udarila i u prednji dio BMW-a. U sudaru je vozač BMW-a zadobio mnogostruke ozljede zbog kojih je preminuo u bolnici, a još je dvoje putnika u istog vozila teško ozlijeđeno.
Predloženo je produljenje pritvora po čl. 102. st. 1. toč. 3. ZKP-a budući da se radi o osobi već osuđivanoj zbog raznih kaznenih djela te višestruko prekršajno kažnjvanoj zbog prometnih prekršaja.
Ujedno, protiv okrivljenika je u tijeku kazneni postupak zbog istog kaznenog djela i to pred Općinskim sudom u Splitu.