Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću
Najavljena žalba na presudu kojom je V. B. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine

Općinski sud u Gospiću donio je presudu kojom je V. B. (1971.) zbog počinjenja kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora iz čl. 298. st. 1. KZ-a osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine te mu je izrečena sigurnosna mjera oduzimanja 11 648 šteka cigareta kao i priključnog vozila sa prerađenim prostorom u kojem ih je prevozio. (28. 4. 2009.)
S obzirom da vrijednost pronađenih cigareta na "crnom" tržištu prelazi 1,8 milijuna kuna, ovo državno odvjetništvo je predložilo izricanje sporedne novčane kazne što sud nije prihvatio zbog čega će biti uložena žalba na presudu.
Naime, tijekom postupka utvrđeno je da je V. B., a nakon što je prethodno u Bosni i Hercegovini kupio 11 648 šteka cigareta različitih marki sa nadzornim markicama Ministarstva financija RH i oznakom "samo za izvoz", 7. travnja 2009. na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Gabela Polje; protivno odredbi čl. 17. st. 3. i 6. Zakona o posebnom porezu na duhanske prerađevine; navedene cigarete prevezao u teretnom automobilu sa poluprikolicom. Cigarete su bile skrivene u, za tu namjenu, posebno prerađenom prostoru u cisterni, a V. B. ih nije prijavio djelatnicima carine prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku te je tijekom daljnjeg prijevoza (radi daljnje prodaje) istoga dana otkriven na području grada Otočca.