Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi
Podnijeta žalba na presudu kojom su šestorica optuženika osuđena na kazne zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Požegi proglašeni su krivima D. K., D. Š., P. V., T. P., Ž. T. i A. I., zbog počinjenja kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ-a RH, te su im izrečene kazne zatvora u trajanju od jedne godine do šesnaest godina. Protiv navedene presude Županijsko državno odvjetništvo u Požegi podnijelo je žalbu zbog povrede Kaznenog zakona i zbog odluke o visini kazni. (3. 6. 2009.)
Na osnovu potpuno i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja sud je  temeljem provedenih dokaza sve optuženike proglasio krivima za kaznena djela koja su im optužnicom stavljena na teret, te je za svakoga od njih utvrdio način počinjenja kaznenog djela i konkretnu, pojedinačnu odgovornost.
U odnosu na četvrtooptuženika sud je, protivno propisima koji su bili na snazi u vrijeme počinjenja kaznenog djela, pogrešno izrekao kaznu zatvora u trajanju od šesnaest godina, povrijedivši na taj način Kazneni zakon zbog čega je višem sudu predloženo da, uvažavajući žalbu, kaznu preinači u istaknutom smislu.
Državno odvjetništvo smatra kako sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio sve relevantne okolnosti koje je utvrdio na strani svakog optuženika kao olakotne, odnosno otegotne, pa je tako okolnosti koje im idu u korist precijenio, zbog čega je državno odvjetništvo u odnosu na sve optuženike i sve pojedinačne izrečene kazne, podnijelo žalbu u kojoj predlaže da se svima izreknu kazne zatvora u dužem trajanju.