Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podnijeta žalba protiv rješenja suda u kaznenom predmetu protiv Dražena Slavice

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske žalbu protiv rješenja Županijskog suda u Šibeniku kojim je uvažen prigovor okrivljenog Dražena Slavice protiv optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku i obustavljen kazneni postupak protiv njega zbog počinjenja kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine - teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 2. u vezi s čl. 263. st. 2. Kaznenog zakona. (12. 6. 2009.)
Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je 30. kolovoza 2007. u Šibeniku, kao zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik; a nakon što je oko 11,50 sati dobio obavijest da je u Nacionalnom parku Kornati na otoku Kornat izbio požar koji se uslijed jakog južnog vjetra širi po cijeloj dužini otoka; zapovjedio da se organizira skupina gasitelja za gašenje tog požara od pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Tisnog, Vodica i Zablaća.
Tereti ga se da je nakon dolaska gasitelja, protivno odredbama Zakona o zaštiti na radu, Zakona o vatrogastvu, Zakona o radu, Pravilnika o poslovima na kojima se ne smije zaposliti malodobnik i o poslovima na kojima se može raditi samo nakon prethodnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti, Pravilnika o poslovima s posebnim uvjetima rada, Popisa poslova s posebnim uvjetima rada, uvjeta koje moraju ispunjavati radnici i rokova za ponovnu provjeru sposobnosti radnika te Zakona o civilnoj službi i Pravilnika o određivanju pravnih osoba i tijela u kojima se obavlja civilna služba u Republici Hrvatskoj, zapovjedio da se svi ukrcaju u helikopter unatoč tome što je vidio okupljene gasitelje i znao za njihovu osposobljenost.
Tereti ga se i da unatoč tome što je u dva navrata bio izvješten o požaru i okolnostima naložio da se kanader s toga požarišta preusmjeri na drugo požarište te da; protivno Planu intervencija kod velikih požara otvorenog prostora na teritoriju Republike Hrvatske; nije poslao dodatne snage znajući da svim time dovodi u opasnost živote gasitelja. Tereti ga se da ni nakon dojave o opkoljenim gasiteljima u vatri nije sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju o tome izvijestio nadležni Centar 112 u Šibeniku niti bilo koga drugoga već je sve dojave ignorirao znajući da dovodi u opasnost živote oštećenika. Tereti ga se da je lažno prikazao stanje na tom požarištu uslijed čega posade dvaju helikoptera upućenih na Kornat nisu raspolagale točnom informacijom zbog čega nisu mogli pomoći ozlijeđenim gasiteljima.
Cjelokupno priopćenje o tome što se optuženiku stavlja na teret objavljeno je na internetskoj stranici 2. prosinca 2008.

Budući da je Županijski sud u Šibeniku propustio dostaviti rješenje oštećenicima, a koji u smislu čl. 281. st. 1. Zakona o kaznenom postupku imaju također pravo na izjavljivanje žalbe, Županijsko je državno odvjetništvo u Šibeniku uputilo sudu dopis da svoju odluku dostavi i oštećenicima.