Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinski kazneni sud u Zagrebu izrekao je presudu kojom je, u ovom postupku, prvookrivljeni Miroslav Kutle osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ-a

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu najavljuje da će po primitku pisanog otpravka presude uložiti žalbu kako na osuđujući dio tako i na odbijajući dio presude. Napominjemo, danas izrečenom presudom naloženo je da se od trgovačkog društva Globus d.o.o. za ugostiteljstvo i turizam oduzme imovinska korist stečena počinjenjem kaznenog djela u iznosu od 1.212.588,08 kuna.
Podsjećamo, protiv okrivljenog Miroslava Kutle vodi se više postupaka.

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku vodi kazneni postupak protiv okrivljenog Miroslava Kutle zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. u vezi s čl. 37. Kaznenog zakona (Globus grupa d.d. i Globus holding d.o.o.). Nakon dovršenog istražnog postupka, 28. siječnja 2008. podignuta je optužnica, a kako je izvanraspravno vijeće tog suda 29. travnja 2009. odbilo okrivljenikov prigovor podnesen protiv optužnice, na Županijskom sudu u Dubrovniku još nije zakazana glavna rasprava. (18. 6. 2009.)

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu vodi kazneni postupak protiv okrivljenika Miroslava Kutle i dr. zbog počinjenja ukupno pet kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. u svezi st. 3. i 1. Kaznenog zakona i kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. i 1. Kaznenog zakona (poslovanje društva Slobodna Dalmacija Split i na štetu tog društva). Istražni je zahtjev podnijet 2. studenog 1999., a 4. travnja 2005. je, nakon dovršene istrage, podignuta optužnica.
Uvažavajući prigovore svih okrivljenika podnesene protiv optužnice, Županijski sud u Splitu je rješenjem od 18. studenog 2005. obustavio kazneni postupak zbog svih kaznenih djela stavljenih im optužnicom na teret. Međutim, Vrhovni sud Republike Hrvatske je svojim rješenjem od 13. svibnja 2009. uvažio žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu te odredio da se kazneni postupak protiv Miroslava Kutle i ostalih okrivljenika ima nastaviti zbog svih kaznenih djela, te se očekuje zakazivanje glavne rasprave u predmetu.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu vodi kazneni postupak u predmetu otvorenom kao neposredno saznanje državnog odvjetnika o kaznenim djelima počinjenim na štetu trgovačkog društva Dalma d.d. Split te je 8. veljače 2002. podiglo optužnicu pred Općinskim sudom u Splitu protiv Miroslava Kutle i dr. zbog počinjenja kaznenog djela iz čl. 292. st. 2. i 1. KZ-a, koja je postala pravomoćna 18. srpnja 2002., a do danas nije zakazano ročište glavne rasprave.
U predmetu povodom kaznene prijave Udruge malih dioničara trgovačkog društva Jadrantekstil d.d. Split i posebnog izvješća Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu 24. listopada 2000. podnijelo je istražni zahtjev protiv M. K. i dr. zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. i 1. Kaznenog zakona. Istraga je otvorena rješenjem od 21. veljače 2005. i u međuvremenu provedena te je u tijeku donošenje odluke.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odnosno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu vode nekoliko postupaka protiv Miroslava Kutle, a jedan je i ovaj u kojem je danas objavljena presuda (optužnica je podignuta 28. prosinca 2001., oštećen Gradski Podrum). Zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. KZ-a prvookrivljeni Miroslav Kutle osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, drugookrivljeni Dragutin Mužić na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci uvjetno na tri godine, trećeokrivljeni Ilija Milišić na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca, četvrtookrivljeni Mario Piškurić na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine a sedmookrivljena Nives Simeunović na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i osam mjeseci dok se u odnosu na petookrivljenog Emilija Žubrinića i šestookrivljenog Maria Stepinca optužba odbija.

Ujedno, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ima u radu nekoliko predmeta. Jedan se odnosi na sumnju da su okrivljeni Miroslav Kutle i dr. počinjenjem kaznenih djela iz čl. 292. st. 1. i 2. KZ-a oštetili društvo Tisak te je u tom kaznenom predmetu podignuta optužnica 20. srpnja 2000. i u tijeku je glavna rasprava, dok je u kaznenom predmetu protiv okrivljenog Miroslava Kutle i dr. zbog počinjenja kaznenog djela iz čl. 292. KZ-a na štetu društava Tisak i Slobodna Dalmacija, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo 8. prosinca 2005. optužnicu i glavna rasprava je zakazana za 1. srpnja 2009.
U kaznenom predmetu protiv osumnjičenog M. K. i dr. zbog sumnje da je kaznenim djelom iz čl. 292. oštećeno društvo Zagrebački transporti u tijeku su istražne radnje (22. ožujka 2004. i dopune od 28. ožujka 2007. i 14. siječnja 2008.) pred nadležnim sudom, dok je u kaznenom predmetu protiv osumnjičenog M. K. i dr. zbog sumnje da su kaznenim djelima iz čl. 292. st. 1. i 2. KZ-a oštećena društva Diona i Mirna Rovinj u tijeku istraga povodom istražnog zahtjeva od 24. studenog 2006. a istraga je otvorena 28. ožujka 2008.
Ujedno, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je 26. studenog 2008. istražni zahtjev protiv osumnjičenika M. K. zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iz čl. 292. st. 1. i st. 2. KZ-a (oštećeno društvo Diona) te je istraga u tijeku.