Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Dopuna ranije objavljenih priopćenja vezano za optužnicu protiv Veljka Kadijevića i drugih

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske kao i Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku u svojim su ranijim priopćenjima objavili informacije vezane za kazneni predmet odnosno optužnicu protiv Veljka Kadijevića i dr. zbog počinjenja kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina uništavanjem kulturnih i povijesnih spomenika. (22. 6. 2009.)
S obzirom da podnositelj prijave ima pravo kod nadležnog državnog odvjetništva zatražiti informaciju o postupanju po prijavi, a i s obzirom na interes javnosti za ovaj predmet, objavljujemo dopunu ranije objavljenih priopćenja upravo radi točnog informiranja cjelokupne javnosti te izbjegavanja javnog iznošenja neprovjerenih informacija i, na temelju njih izvedenih, krivih i neutemeljenih zaključaka.
Ponajprije, netočan je navod da "državna tijela izbjegavaju optužiti glavne zločince za agresivni rat protiv Republike Hrvatske i genocid nad hrvatskim i muslimanskim narodom" objavljen u jednom tekstu a vezano za spomenutu optužnicu protiv okrivljenog Veljka Kadijevića i dr. Kako podnositelj prijave Ivan Vekić navodi da "koliko on zna, po njegovoj prijavi niti je bilo kako postupljeno i bilo što učinjeno", tako je potrebno naglasiti da je veći dio sadržaja njegove kaznene prijave protiv Veljka Kadijevića obuhvaćen upravo postojećom i objedinjenom optužnicom protiv Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića, Vojislava Šešelja i Gorana Hađića, a zbog zločina počinjenih na području istočne Hrvatske.
Istovremeno se, radi utvrđivanja dodatne odgovornosti i eventualnog proširivanja inkriminacija, u suradnji s policijom i sigurnosnim službama intenzivno i nadalje prikupljaju potrebne obavijesti i dokazi.
Pred Županijskom sudom u Osijeku provode se istražne radnje s ciljem utvrđivanja odgovornih osoba iz sustava bivše JNA, TO i paravojnih postrojbi. Istovremeno, u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju prikuplja se dio opsežne i relevantne vojne dokumentacije i drugi dokazi o djelovanju bivše JNA i pridruženih postrojbi, koji su trenutno nedostupni državnim tijelima Republike Hrvatske. Kao rezultat ovih aktivnosti, između ostalog, uslijedile su i optužnice protiv Bore Ivanovića (granatiranje Osijeka), Čede Jovića (zločini u Dalju), istražni postupak protiv zapovjednika logora Stajićevo i Begejci, a što je i objavljeno na internetskoj stranici DORH-a.
Postupak prikupljanja navedenih podataka i dokaza još traje i u njega su uključene sve relevantne institucije, a sve u cilju utvrđivanja odgovornosti osoba iz vojnog vrha bivše JNA i SSNO-a te njima podređenih časnika i to ne samo za ratne zločine počinjene na području istočne Slavonije nego i za područje cijele Hrvatske.
Slijedom navedenog, i daleko prije no što je Ivan Vekić podnio kaznenu prijavu, državno odvjetništvo je provodilo prethodne postupke prikupljanja dokaza, pokretalo istrage i podizalo optužnice protiv više stotina osoba odgovornih za počinjene ratne zločine. Spomenuta prijava pripojena je postojećim postupcima s napomenom da ne postoji zakonska obveza posebnog izvješćivanja podnositelja prijave o poduzetim radnjama, a da je javnost obavještavana objavom priopćenja na internetskoj stranici o značajnijim postupcima i odlukama.