Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podnijet istražni zahtjev protiv 46-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći osobi koja je teško tjelesno ozlijeđena u prometnoj nesreći

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je Istražnom odjelu Županijskog suda u Varaždinu istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina i ujedno državljanina SAD-a (1963.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i sigurnosti prometa – izazivanjem prometne nesreće iz čl. 272. st. 3 u svezi st. 1 Kaznenog zakona, te – nepružanjem pomoći osobi koja je teško tjelesno ozlijeđena u prometnoj nesreći iz čl. 273. st. 2 u svezi st. 1. KZ-a. (16. 7. 2009.)
Postoji osnovana sumnja da je 46-godišnjak 13. srpnja 2009. između Varaždina i naselja Turčin, izazvao prometnu nesreću odnosno da je pod utjecajem alkohola i neprilagođenom brzinom upravljao terenskim automobilom te, s obzirom na vidljivost, preglednost i gustoću prometa, nije uočio pješaka na kolniku i naletio na nj pri čemu je pješak zadobio teške tjelesne ozljede uslijed kojih je preminuo. Ujedno, osnovano se sumnja da je neposredno nakon prometne nesreće napustio mjesto događaja ne pruživši ozlijeđenom pješaku pomoć.
Predloženo je da se protiv osumnjičenika odredi pritvor temeljem čl. 102 st. 1. toč. 1. i 2. Zakona o kaznenom postupku odnosno zbog mogućnosti bijega iz Republike Hrvatske i ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke.