Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet istražni zahtjev protiv dvije osobe zbog teških kaznenih djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je Istražnom centru Županijskog suda u Splitu istražni zahtjev protiv dvojice hrvatskih državljana (1969. i 1967.) zbog osnovane sumnje da su obojica počinila po teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 4. u svezi sa čl. 263. st. 4. u svezi sa st. 2. Kaznenog zakona. (24. 7. 2009.)
Postoji osnovana sumnja da su 11. kolovoza 2008. u mjestu Podgrađe, 40-godišnji vlasnik turističkog obrta koje se između ostalog bavi i organiziranjem izleta u prirodu i 42-godišnji vodič zaposlen u tom obrtu; prilikom organiziranja avanturističkog izleta tzv. canyoninga u kanjonu rijeke Cetine sa šesnaest francuskih državljana; postupili protivno Programu školovanja za voditelje pustolovnog turizma kojeg provodi Hrvatska gorska služba spašavanja u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom.
Naime, iako su obojica prošla spomenuto školovanje, 40-godišnjak nije osigurao dovoljan broj vodiča pa je sa grupom poslao samo jednog vodiča, a prilikom podjele zaštitne opreme sudionicima kanjoninga nisu provjerili je li ista propisno stavljena, dok za vrijeme izleta 42-godišnjak nije imao stalni nadzor nad brojem sudionika lakomisleno smatrajući da za tim nema potrebe i da neće dovesti u opasnost sudionike kao ni prouzročiti nesreću. No, oko 10,15 sati, prilikom prolaska kroz brzac u kanjonu Cetine, a uslijed djelovanja vodene struje, Francuskinja M. A. R. (1992.) potonula je u rijeku i ostala zaglavljena pod površinom vode dok je prsluk izronio na površinu, a uslijed nedostatka vodiča njeno potonuće nije na vrijeme uočeno i nije poduzeto spašavanje zbog čega se Francuskinja utopila.