Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podiglo je pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1961. i 1929.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (24. 7. 2009.)
Optužnicom im se stavlja na teret da su u srpnju 1991. na širem području Siska; za vrijeme nemeđunarodnog oružanog sukoba između regularnih oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne strane i naoružanih srpskih paravojnih postrojbi s druge strane, protivno odredbama međunarodnih konvencija, kao pripadnici naoružane srpske paravojne postrojbe, zajedno s još jednom neidentificiranom osobom, nečovječnim postupanjem (mučenjem) počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva na štetu tri osobe.
Predloženo je da se protiv okrivljenika odredi pritvor temeljem čl. 102. st. 1. toč. 1. i toč. 4. Zakona o kaznenom postupku budući da su nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske i zbog teških okolnosti pod kojima je kazneno djelo počinjeno.