Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 13 okrivljenika zbog krijumčarenja oružja i eksplozivnih tvari

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana od kojih jedan ima i državljanstvo BiH, te jednog državljanina BiH zbog više kaznenih djela i to udruživanja za počinjenje kaznenih djela, nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, te zlouporabe opojnih droga. (11. 4. 2007.)
Prvookrivljenik (1957.), drugookrivljenik (1949.) i trećeokrivljenik (1950.) se terete da su se od početka 2004. godine do početka lipnja 2006. godine, radi koristoljublja, organizirali i uvezali u zajedničko djelovanje još devet drugih osoba u cilju izrade, nabavljanja, krijumčarenja i prodaje vatrenog oružja, streljiva, prigušivača i odgovarajuće opreme.
Drugo i trećeokrivljenik su zajedno s pokojnim ocem drugookrivljenika izrađivali razno vatreno oružje koje je prvookrivljenik prodavao i krijumčario. Prvo, drugo i trećeokrivljenik su angažirali te druge osobe radi distribucije ilegalno proizvedenog vatrenog oružja na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije. Prvookrivljenik je putem mobitela ili osobno stupao u kontakt s osobama koje je organizirao za daljnju preprodaju oružja kao i kupcima i naručiteljima oružja kojima je osobno isporučivao oružje na području Hrvatske ili ga je krijumčario preko državne granice u vozilu koje je iza zadnjeg sjedala imalo izrađeno posebno skrovište za krijumčarenje oružja.
Ostalih 12 okrivljenika se terete za pojedine prodaje i posjedovanja tog vatrenog oružja. U nekim slučajevima se radilo o većim količinama oružja dok se u drugim slučajevima radilo o oružju čije je držanje građanima zabranjeno Zakonom o oružju, primjerice automatsko oružje, prigušivači i dr.
Dvojica okrivljenika se terete i za zlouporabu opojnih droga. Oni su se u ožujku 2006. godine udružili radi preprodaje heroina na ilegalnom narko-tržištu. Jedan je okrivljenik (1975.) za prodano osobno vozilo preuzeo na ime kupoprodajne cijene oko 800 grama heroina. Prema prethodnom dogovoru, polovicu je predao drugom okrivljeniku (1965.), koji je drogu prepakiravao u manje paketiće koje bi mu predavao kada bi ovaj pronašao kupce.
Šestorica okrivljenika se nalaze u pritvoru, te je istražnom sucu predloženo produljenje pritvora protiv njih. Osim navedenih 13 okrivljenika još trojica su bila obuhvaćena istragom također zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari. U odnosu na njih su donesene presude u istrazi kojima su im izrečene zatvorske kazne i to dvojici u trajanju od 10 mjeseci svakome a jednome u trajanju od godine dana i dva mjeseca. Izrečene su im i sigurnosne mjere kojima im je oduzeto oružje.