Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv 16 osumnjičenika zbog krijumčarenja ljudi

Nakon akcije razbijanja lanca krijumčara ljudi, Odsjek USKOK-a u Rijeci podnio je Županijskom sudu u Rijeci istražni zahtjev protiv 13 hrvatskih državljana i tri državljana Srbije zbog kaznenog djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (12. 4. 2007.)
U istražnom zahtjevu se navodi kako postoji osnovana sumnja da su se, od 15. siječnja do 10. travnja 2007., petero organizatora s područja Hrvatske, dvojica organizatora iz Bosne i Hercegovine te trojica organizatora iz Slovenije, povezali u zajedničko djelovanje i, u cilju pribavljanja materijalne koristi, dogovorili nedozvoljeno prebacivanje većeg broja stranih državljana s područja Srbije, Albanije, Makedonije i azijskih zemalja preko područja BiH u Hrvatsku te dalje u Sloveniju i zemlje zapadne Europe.
Strani državljani su iz BiH ilegalno, izvan graničnih prijelaza, šumskim putovima dovoženi u Hrvatsku - Dubrovnik, Split, Karlovac i Zagreb. Njihov prijevoz redovnim autobusnim linijama, kao i osobnim i kombi vozilima, organizirali su organizatori iz BiH prema prethodnom dogovoru s organizatorima iz Hrvatske koji su po dolasku stranaca angažirali osobe za njihov prihvat i smještaj. Za daljnje prevoženje iz Hrvatske u Sloveniju i Italiju angažirali su osobe zadužene za prijevoz, pronalazak vozača i vodiča stranih državljana koji su ih prevozili do državne granice Hrvatske i Slovenije gdje su ih upućivali kako da ilegalno prijeđu granicu. Nakon prelaska državne granice su ih preuzimali drugi vozači i vodiči.
Na opisani način osumnjičenici su prebacili najmanje 163 stranih državljana, a od svakog su naplatili iznose od 900 do 1.200 eura. Tako su ukupno naplatili najmanje 154.000 eura, a novac su međusobno dijelili prema pojedinim udjelima svakog od njih. Organizatori su zadržavali 600 do 800 eura po osobi dok su organizatorima vozača isplaćivali 100 do 200 eura po osobi, vodičima od 50 do 100 eura po osobi, vozačima od 30 do 50 eura po osobi, a osobama zaduženim za smještaj stranaca su isplaćivali 15 do 20 eura po osobi.
Istražnom sucu predloženo je određivanje pritvora za sedmero osumnjičenika koji su zadržani nakon privođenja te za još trojicu osumnjičenika koji su u bijegu.