Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Nakon podnošenja istražnog zahtjeva protiv šest osoba zbog krijumčarenja heroina i kokaina, podnijet zahtjev za provođenje istrage protiv dvojice novih osumnjičenika

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe opojnih droga te zahtjev za proširenje istrage protiv hrvatskog državljanina (1970.) zbog istog kaznenog djela. (13. 4. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da se osumnjičenik (1968.) tijekom 2004. godine dogovorio sa šestoricom okrivljenika, protiv kojih je već podnesen istražni zahtjev zbog zlouporabe opojnih droga, o zajedničkim nabavkama, krijumčarenju i preprodaji heroina i kokaina na ilegalnom narko-tržištu Hrvatske i Njemačke. Taj osumnjičenik je rukovodio mrežom preprodavača u Stuttgartu. Osnovano se sumnja da je heroin u količinama od najmanje dva kilograma redovnim autobusnim linijama iz Hrvatske dopremao u Stuttgart i potom ga sakrivao u podrumu zgrade u kojoj je iznajmio stan. Heroin je prepakiravao u manje paketiće radi daljnje prodaje.
Krajem veljače 2007. godine doputovao je u Split odakle je, posredstvom jedne osobe iz Njemačke, nastavio s prodajom heroina koristeći pri tom više mobilnih telefona. Zaradu od prodaje heroina iz Njemačke primao je putem «Western UNION-a» preko osobe s kojom živi u zajedničkom kućanstvu.
S obzirom na teško zdravstveno stanje osumnjičenika istražnom sucu nije predloženo određivanje pritvora već provođenje više mjera opreza uključujući i oduzimanje putovnice.
Postoji osnovana sumnja da se osumnjičenik (1970.) sredinom 2006. godine povezao u zajedničko djelovanje s dvojicom osumnjičenika, koji pripadaju grupi od šestero već ranije osumnjičenih za krijumčarenje heroina i kokaina, te prema prethodnom dogovoru, uplaćivao razne novčane iznose preko «Western UNION-a» na račune u Kolumbiji. S tim je novcem jedan od osumnjičenika nabavljao kokain iz zemalja Južne Amerike koji je s drugim osumnjičenicima krijumčario u Njemačku, Hrvatsku i BiH. Drugi osumnjičenik je vodio daljnju distribuciju kokaina, pa je tako tijekom 2006. godine poslao osumnjičeniku (1970.) pola kilograma kokaina koji je ovaj u Zagrebu primio zapakiranog u deset paketa. Nadalje, on je krajem 2006. ili početkom 2007. godine, jednom od osumnjičenika iz grupe od šestero ranije osumnjičenih krijumčara droge, predao 200 grama kokaina zapakiranog u 4-5 paketića. Taj kokain je ovaj potom prokrijumčario u BiH, sakrivši ga prethodno u osobno vozilo.
Protiv osumnjičenika (1970.) istražnom sucu je predloženo određivanje pritvora.