Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Nakon akcije razbijanja lanca krijumčara ljudi, podnijeta još dva istražna zahtjeva protiv 28 osumnjičenika

Odsjek USKOK-a u Splitu podnio je Županijskom sudu u Splitu istražni zahtjev protiv 23 osumnjičenika, od kojih su 19 hrvatski državljani, jedan je državljanin Srbije, dva su slovenska državljanina i jedan državljanin Crne Gore, zbog kaznenog djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice.
Drugi istražni zahtjev podnijet je protiv petorice osumnjičenika od kojih su trojica hrvatski državljani, jedan je državljanin BiH, a jedan ima dvojno državljanstvo RH i BiH, zbog kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice i krivotvorenja isprava. (13. 4. 2007.)
U prvom istražnom zahtjevu postoji osnovana sumnja da su se 23 osumnjičenika, od studenog 2006. do 10. travnja 2007., u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Sloveniji, zajedno s drugim nepoznatim osobama, udružili u zajedničko djelovanje i u namjeri stjecanja materijalne koristi ilegalno prebacivali u Hrvatsku državljane Srbije albanske narodnosti.
Oni su, prema unaprijed podijeljenim ulogama, strane državljane koji nisu imali valjane putne isprave, s područja Kosova, preko Crne Gore i BiH, prebacivali izvan graničnih prijelaza. Radi njihovog daljnjeg prebacivanja u Sloveniju i druge zemlje zapadne Europe dobivali su naknadu u iznosu od 2.500 eura po osobi. Na opisani su način u 31 navratu prebacili najmanje 126 ilegalnih migranata albanske nacionalnosti ostvarivši pri tom protupravnu korist od najmanje četiri milijuna kuna.
Predloženo je određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika.
U drugom istražnom zahtjevu postoji osnovana sumnja da su se petorica osumnjičenika od prosinca 2006. do 20. siječnja 2007., u Hrvatskoj i BiH, zajedno s drugim nepoznatim osobama, udružili u zajedničko djelovanje i u namjeri stjecanja materijalne koristi, albanske državljane koji nisu imali valjane putne isprave, iz Albanije prebacivali izvan graničnih prijelaza u Hrvatsku a potom dalje u zemlje zapadne Europe. Za te su usluge također naplaćivali iznose od oko 2.500 eura po osobi. Tako su u dva navrata ilegalno prebacili 13 državljana Albanije ostvarivši pri tom protupravnu korist od najmanje 240.000 kuna. Novac su međusobno podijelili sukladno doprinosu u navedenoj protuzakonitoj djelatnosti. Prilikom krijumčarenja dvije grupe ilegalnih migranata iz Albanije u Hrvatsku u prosincu 2006. i siječnju 2007. godine migrante su, radi daljnjeg prebacivanja u zemlje zapadne Europe, prevozili osobnim vozilom na koje su prethodno postavili neistinite registarske oznake BiH.
Istražnom sucu je predloženo određivanje pritvora i protiv ovih osumnjičenika.