Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog zlouporabe opojnih droga

Nakon provedene istrage, Odsjek USKOK-a u Rijeci podigao je optužnicu pred Županijskim sudom u Rijeci protiv državljanina Republike Srbije (1961.) i državljanina Republike Hrvatske (1980.) zbog zlouporabe opojnih droga. (27. 4.2007.)
Optužnicom se prvookrivljenika tereti da je, od travnja do kolovoza 2006. godine u Rio de Janeiru (Brazilu), prema prethodnom dogovoru o zajedničkom djelovanju, s još dvije osobe radi prodaje kokaina na ilegalnom narko-tržištu europskih zemalja, nabavio 41 kilogram kokaina. Kokain je pakirao u pakete, tzv.»cigle» koje je potom, zajedno sa još dvije osobe u dva navrata predao drugookrivljeniku.
U prvoj primopredaji u travnju 2006. godine u Rio de Janeiru, drugookrivljeniku je predano najmanje 16 kilograma kokaina zapakiranog u 16 kutija «Corn flakes». U drugom navratu, u lipnju 2006. godine drugookrivljenik je u luci Manaos u Brazilu primio 25 kilograma kokaina, skrivenog u plastičnoj kutiji prekrivenoj svježom ribom.
Drugookrivljenik je preuzetu drogu potom sakrio u svoju kabinu broda u vlasništvu jedne hrvatske kompanije kako bi kokain prenio iz Brazila u Europu. Za krijumčarenje kokaina je ugovorio nagradu od 4.000 USD po kilogramu. Prije iskrcaja s navedenog broda, drogu je prepakirao u kofer jednog člana posade te ga ostavio u njegovoj kabini.
Kokain, koji je drugookrivljenik krijumčario brodom jedne hrvatske kompanije iz Brazila u Europu, 25. su kolovoza 2006. pronašli članovi posade koji su je potom bacili u more u luci Salvador.
Protiv prvookrivljenika je predloženo produljenje pritvora.