Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv trojice osumnjičenika zbog izbjegavanja carinskog nadzora, nedozvoljene trgovine i krivotvorenja isprave

Odsjek USKOK-a u Splitu podnio je Županijskom sudu u Splitu istražni zahtjev protiv trojice hrvatskih državljana (1970., 1966. i 1983.) zbog kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora, nedozvoljene trgovine i krivotvorenja isprave. (27. 4. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik od kraja listopada 2006. do kraja travnja 2007. godine, na širem području Imotskog okupio i povezao u grupu s unaprijed podijeljenim ulogama drugoosumnjičenika i trećeosumnjičenika, te više drugih za sada nepoznatih osoba, radi stjecanja protupravne imovinske koristi, kontinuiranim nabavljanjem iz Bosne i Hercegovine veće količine cigareta bez odgovarajućih nadzornih markica Ministarstva financija RH.
Izbjegavajući carinske kontrole, cigarete su radi daljnje prodaje najmanje jednom tjedno uvozili u Hrvatsku. Posebno su dana 25./26. travnja 2007. bez prijavljivanja carinskim službenicima uvezli 6.672 šteke cigareta različitih marki koje su se nalazile u kombi vozilu kojim je upravljao drugoosumnjičenik. Prvoosumnjičenik i trećeosumnjičenik su se kao prethodnica kretali ispred kombija i kontrolirali ima li na cesti policijskih službenika te o tome mobitelom javljali drugoosumnjičeniku. Kada su to kombi vozilo s cigaretama kod jedne benzinske postaje na državnoj cesti D-1 u blizini Dugopolja zaustavili policijski službenici, prilikom kontrole dokumentacije utvrđeno je kako se u njoj neistinito prikazuje da se u vozilu nalazi fasadna boja.
Osumnjičenici su postupajući na opisani način u navedenom razdoblju iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku uvezli i prodali najmanje 160.000 šteka cigareta i tako si pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 1.100.000 kuna.
U istražnom je zahtjevu predloženo određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika.