Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv sedam okrivljenika zbog razbojništva i ubojstava u FINI, razbojništva i ubojstva u poslovnicama Zagrebačke banke te razbojništava u poslovnicama Hrvatske pošte

Nakon provedene istrage, USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv sedam hrvatskih državljana (1968., 1972., 1972., 1975., 1978., 1965. 1965.) zbog više kaznenih djela razbojništava, teških ubojstava, krivotvorenja isprave, «pranja novca» i drugih kaznenih djela (7. 5. 2007.).
Prvookrivljeniku i drugookrivljeniku optužnicom se stavlja na teret udruživanje za počinjenje kaznenih djela. Oni su se tijekom 2005. godine u Zagrebu, u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi, dogovorili i isplanirali počinjenje više kaznenih djela razbojništva u novčarske ustanove na području Zagreba. Prvookrivljenik je opservirao objekte izvršenja kaznenih djela, potom je zajedno s drugookrivljenikom pribavljao vatreno oružje a drugookrivljenik je pribavljao otuđena osobna vozila koja su koristili prilikom izvršenja kaznenih djela. Radi ostvarenja dogovorenog plana u grupu su uključili još četiri okrivljenika. Potom su od rujna 2005. do 7. listopada 2006. izvršili dva kaznena djela razbojništva uz uporabu oružja čime su ukupno pribavili protupravnu imovinsku korist od oko 2.865.000,00 kuna. Prilikom izvršenja razbojništva tri su osobe lišene života.
Djelujući u okviru plana grupe i ostvarujući prethodni dogovor, prvookrivljenik, drugookrivljenik i trećeokrivljenik su 5. rujna 2005. otuđenim osobnim vozilom na kojem su se nalazile nepripadajuće registarske oznake, dovezli do poslovnice FINE u Zagrebu u koju su ušli maskirani i naoružani automatskom puškom i pištoljima. Tamo su iz vatrenog oružja pucali u dva zaštitara kako bi ih lišili života i neometano uzeli novac. Jedan zaštitar je od zadobivenih ozljeda odmah preminuo, a drugi je ozljedama podlegao sutradan. Nakon toga su nastavili pucati te su od voditeljice poslovnice zatražili novac prijeteći joj vatrenim oružjem. Ona im je u strahu za život predala vreću u kojoj se nalazilo nešto više od dva milijuna kuna. S mjesta događaja su se udaljili istim vozilom koje su, s ciljem uništenja tragova, potom zapalili.
Petorici okrivljenika se na teret stavlja razbojništvo i teško ubojstvo počinjeno 7. listopada 2005. u poslovnici Zagrebačke banke na Drvinju kojom prilikom je pribavljena protupravna imovinska korist od oko 846.000 kuna. Tom je prilikom trećeokrivljenik ispalio dva metka u građanina Dragutina Golika koji ih je pokušao spriječiti u bijegu. Od zadobivenih ozljeda Dragutin Golik je preminuo 27. siječnja 2007.
Prvookrivljenika se tereti i za razbojništvo počinjeno u ožujku 2005. godine u poslovnici Zagrebačke banke u ulici Zinke Kunc. On je, zajedno s još jednom nepoznatom osobom, uz prijetnju oružjem, iz navedene poslovnice otuđio 420.000 kuna, 73.000 EURA i nešto američkih dolara i švicarskih franaka. Od tog je novca istoga mjeseca prvookrivljenik kupio vozilo zbog čega ga se tereti i za «pranje novca».
Razbojništvo počinjeno u veljači 2006. u poslovnici Hrvatske pošte u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu na teret se stavlja prvookrivljeniku i šestoookrivljeniku koji su tom prilikom, prijeteći pištoljima djelatnicama poslovnice uzeli 97.000 kuna.
Prvookrivljenika se zajedno sa sedmookrivljenikom tereti i za razbojništvo u još jednoj poslovnici Hrvatske pošte u ulici Božidara Magovca, koje je počinjeno u ožujku 2006. u Zagrebu, a kojom prilikom su iz poslovnice uzeli 651 kunu.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv svih sedam okrivljenika.